Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Pojišťovna odmítla mladému tatínkovi zaplatit nadějnou léčbu rakoviny. Lidé se mu rozhodli pomoci

Na počátku bylo pouhá nejasnost, podezření, malá bulka. Tu zahnali lékaři ujištěním, že se nejedná o nic závažného. Jednalo. Lékařské pochybení odkryl bohužel až čas. Čas, který dal bohužel zákeřné nemoci dostatek prostoru k šíření. I přesto pak zahořel plamínek naděje na výrazné a kvalitní prodloužení života. Druhou ránu pak zasadila pojišťovna - navzdory praxi "konkurence" se rozhodla nadějnou léčbu nezaplatit. Ani přesto se Martin, mladý otec dvou malých dětí, ve svém boji nevzdává. Opírá se přitom o podporu své rodiny, přátel i veřejnosti, kterou zaujal jeho přběh.


Omluvte prosím skutečnost, že se přiběh Martina neodehrává v Jihomoravském kraji, ačkoliv od hranic jižní Moravy je vzdálen co by kamanem dohodil. Jsem však přesvědčen o tom, že ochota pomáhat přesahuje hranice okresů, krajů a regionů. Martina znám osobně už od dětství. Je to přímý, srdečný a nesmírně usměvavý kluk. Vynikající sportovec a dobrý kamarád. Skvělý otec pětiletého Matýska a dvouleté Toničky.

Hlavně nic nezanedbat

Smutnější část Martinova životního příběhu se začala psát v říjnu roku 2016, kdy si Martin nahmatal malou bulku v levém prsu. Nechtěl nic zanedbat a tak se preventivně přihlásil na vyšetření. Po ultrazvuku ve svitavské nemocnici byl lékaři ujištěn, že se nejedná o nic vážného, pouhé zduření prsní žlázy. Žádný problém. Martin odešel domů k rodině a bezstarostně pokračoval v životě, práci, sportu i péči o svou milovanou rodinu. 

Z nevinného zduření až do čtvrtého stadia

Co mělo být pouhou zduřenou žlázou, byl však od začátku zárodek karcinomu. Lékaři nerozpoznaný a tudíž neléčený. Během následeujících měsíců tak měla zákeřná nemoc prostor neomezeně růst. „Během následujících čtyř měsíců se bulka začala lehce zvětšovat a následně se mi dokonce vpáčila bradavka, což byl pro mě impulz, že se asi o pouhou banalitu opravdu nejedná," vypráví Martin. Začátkem dubna letošního roku se proto znovu objednal na vyšetření do Svitav, kde mu byl proveden mamograf a následně i biopsie, která bohužel prokázala karcinom prsu.

Vzhledem k špatnému odhadu tamních lékařů a prodlení v diagnostice již byly založeny metastázy v uzlinách a kostech a rakovina se tak dostala až do čtvrtého stadia. Martin byl následně předán do péče onkologů pardubické nemocnice a zároveň docentky Petry Tesařové z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

 

Naděje v podobě inovativního léku

Na popud docentky Tesařové se Martin rozhodl zkusit inovativní léčbu. „Paní docentka mi během celé léčby poskytuje důležité konzultace. Na její doporučení i na doporučení pardubických onkologů mi byla stanovena léčba trojkombinací léků Herceptin, Docetaxel a Perjeta. Právě poslední zmíněný lék by mi mohl prodloužit život," popisuje Martin.

Martinův tým onkologů se tak obrátil na Martinovu pojišťovnu - Všeobecnou zdravotní (VZP) o proplacení léku Perjeta, který  by mu mohl výrazně a kvalitně prodloužit život. Z pojišťovny však přišla nepříjemná odpověď - žádost byla zamítnuta. „Obrátil jsem se tedy na právničku, s jejíž pomocí jsem poté podal odvolání na VZP, bohužel bylo rovněž zamítnuto," dodává Martin.

Na koho padne Černý Petr

O Martinově případu, stejně jako o několika dalších, vyšla v pořadu Reportéři ČT reportáž Silvie Klekové "Příliš drahá léčba". Reportérka České televize zde představuje několik příběhů lidí - včetně mladých rodičů, kterým byla zamítnuta inovativní léčba. Na druhou stranu se v reportáži vyjadřují i šťastnější pacienti, kterým různé pojišťovny tu stejnou léčbu proplatili. Důvod? Rozdílný přístup pojišťovny.

Magická formulka "výjimečných případů a jediné možnosti léčby"

Například největší tuzemská pojišťovna VZP se při zamítnutí Martinovy léčby odkazuje na paragraf 16. Zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten ukládá, že: Příslušná zdravotní pojišťovna hradí ve výjimečných případech zdravotní služby jinak zdravotní pojišťovnou nehrazené, je-li poskytnutí takových zdravotních služeb jedinou možností z hlediska zdravotního stavu pojištěnce. V případě Martina bohužel není. Existuje tu totiž stále tradiční léčba chemoterapií a inovativní Perjeta nefiguruje mezi proplácenými léčivy.

Naděje za víc než sto tisíc měsíčně

Martin už je nyní ve fázi, kdy absolvoval celou chemoterapii, pokračuje v léčbě Herceptinem a nastupuje hormonální léčbu. „Aby byla léčba co nejúčinnější a abych tu pro svoje děti mohl být co nejdéle, rád bych absolvoval i léčbu Perjetou. Vzhledem k opravdu vysokým částkám za jednotlivé dávky Perjety, které činí cca 70 tisíc korun bez DPH za jednu dávku, si nejsem schopen lék hradit sám," dodává Martin. Dávka Perjety se přitom musí aplikovat pravidelně každé tři týdny.

Po zveřejnění Martinova příběhu v pořadu Reportéři ČT 6. listopadu se zvedla obrovská vlna solidarity. Martin se proto společně s manželkou Zuzkou rozhodl založit transparentní účet, na který mohou lidé poslat libovolný příspěvek. Vybrané peníze pak Martinovi pomůžou v boji se zákeřnou nemocí.

Za první měsíc stovky dárců a tisíce sdílení 

Spolu s účtem zřídili Martin se Zuzkou také veřejnou facebookovou skupinu Lék perjeta pro Martina. Odezva veřejnosti byla okamžitá. A strhující. Během prvních dní sdílely Martinův příběh tisíce lidí, spousta z nich se rozhodla přispět i finančně. 

„Reakce lidí mě velice překvapila, bylo pro mě hodně těžké požádat své okolí o pomoc, absolutně jsem nečekal takový ohlas všech těch úžasných lidí, co mě podporují. Jsem jim strašně vděčný a chtěl bych všem těm lidičkám z celého mého srdce moc poděkovat. Za peníze, které mi posílají, si budu moct uhradit léky, které mi dokážou prodloužit život. Děkuji VŠEM," vzkazuje Martin.

Neznámý nález v lymfatických uzlinách

Na konci listopadu absolvoval Martin další lékařská vyšetření. Při nich objevili lékaři nejasný nález v lymfatických uzlinách. Martinovi tak lékaři doporučili odložit léčbu Perjetou až do další linie léčby, jelikož by nyní neměla tolik pozitivních účinků, jako v další etapě jeho boje. „Po konzultaci s lékaři jsme se rozhodli lék Perjeta ponechat až do další linie mé léčby, jelikož jsem lék kvůli pojišťovně v mé první linii doposud nedostal. Do další linie se přechází vždy, když nastane progrese rakoviny a celkový počet těchto linií jsou tři. Nevím, kdy u mě nastane progrese, proto ani nedokážu říct, kdy se lék bude moci použít," popisuje Martin. Pokud se však rakovina dostane do další linie, Perjeta může Martinovi výrazně pomoci.

Jak Martinovi pomoci?

Pokud vás Martinův příběh zaujal a chtěli byste mu (podobně jako stovky dalších lidí) pomoci, můžete přispět na transparentní účet číslo 115-5641220217/0100. Účet je veřejně přístupný a veškěré peněžní toky je možné sledovat online

„Ještě jednou bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří se rozhodl jakkoli pomoct. Jsem vám všem nesmírně vděčný. Z celého srdce vám děkuji," vzkazuje Martin.

Štítky léčba, rakovina, lékař, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Petra Tesařová, Jihomoravský kraj, Česká televize, Reportéři ČT, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Pardubická krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojišťovna odmítla mladému tatínkovi zaplatit nadějnou léčbu rakoviny. Lidé se mu rozhodli pomoci  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.