Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Brusel, Ukrajina, Rusko a olympijské hry v roce 2024 v Paříži aneb „Sophiina volba“ Macrona a MOV

Jak známo, termín „Sophiina volba“ pochází z nejznámějšího románu amerického spisovatele Williama Styrona a značí výběr ze dvou špatných řešení. V románu jde o volbu, před niž Sophii postaví sadistický německý lékař při jejím příchodu do koncentračního tábora. Nechá ji vybrat si z jejich dvou dětí jedno, které bude dále žít. To druhé bude odvezeno do nedalekého tábora, určeného pouze pro likvidaci vězňů.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

V podobné volbě se nyní ocitnul francouzský prezident Macron, co do účasti ruských a běloruských sportovců účast na olympijských hrách v Paříži v roce 2024. Macron je primárně veden snahou aby tyto hry byly co nejblyštivější a utkali se v něm opravdu Ti nejlepší (samozřejmě protože Paříž a protože Macron). Na straně druhé ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij již několik týdnů naléhá na Macrona a také na Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby zakázali ruským a běloruským sportovcům účast na hrách v Paříži a vyhrožuje bojkotem soutěže. „Zatímco Rusko zabíjí a terorizuje, představitelé tohoto teroristického státu nemají místo ve sportovních a olympijských soutěžích,“ argumentoval znovu Zelenskyj během setkání prostřednictvím videokonference před několika dny za přítomnosti ministrů sportu z několika zemí. Navzdory opakovaným výzvám z Kyjeva MOV tlačí na mezinárodní federace, aby zvážily svou účast „pod neutrálním praporem“. Podle Macrona se postoj MOV „nevztahuje na období olympijských her a paralympijských her, které se budou konat ve Francii“. "Dlužno dodat, že mu bruselská byrokracie jako prezidentu hostitelské země (a také nejsilnější evropské politické figuře) odezírá z úst a přijme jeho stanovisko jako to „evropské“.

Macronova předpokládaná pozice se dá odvodit od jeho prohlášení, když před pár měsíci u příležitosti mistrovství světa 2022 v Kataru ujistil, že „sport se nemá politizovat“. I když tomto případě sehrály velkou roli také dlouhodobé nadstandardní vztahy některých francouzských politiků s Katarem v čele s bývalým francouzským prezidentem Sarkozym.

Samotný Macron teď hraje hlavně o čas, byť je jeho pozice netrpělivě očekávána. "Až v létě budeme mít revizní doložku organizačního řádu, kterou zformulujeme v závislosti na okolnostech a v závislosti na tom, co se děje," prozatímně ukončil Macron diskusi na toto téma poté, co přijal před pár dny Zelenského v Elysejském paláci a pak spolu k velké nelibosti dalších evropských politiků společně odcestovali na jednaní v Bruselu.

Tradiční spojenci Kyjeva, jako je Spojené království, Polsko i Česká republika již Zelenského podpořili. Polsko se dokonce snaží vytvořit koalici zemí, které by spolu s Ukrajinou bojkotovaly olympijské hry 2024 v případě účasti Ruska a Běloruska. O bojkotu her mluví i státy Pobaltí. MOV naopak argumentuje, že neúčast v Paříži by byla porušením Olympijské charty. Prezident MOV Thomas Bach dokonce tvrdí, že ukrajinské výhrůžky bojkotem her jdou „proti základům olympijského hnutí“ a ukrajinský „nátlak“ vnímá jako „extrémně politováníhodný“. Vyjádření pana Bacha a jemu podobných sportovních bafuňářů jen potvrzuje dlouhodobou autorovu tezi, že se jedná o partičku zkorumpovaných vykuků, nehájících zájmy sportovců, ale zájmy svých tajných švýcarských kont.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky komentář, Aleš Musil, ZBrusu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

já jsem si vždycky myslela, že sport je sport a politika s tím nemá nic společného

Pátek, 24. února 2023, 11:13Odpovědět

KOMENTÁŘ: Brusel, Ukrajina, Rusko a olympijské hry v roce 2024 v Paříži aneb „Sophiina volba“ Macrona a MOV  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.