Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Ukončeme covidový blázinec

Pandemie je objektivní problém. Nemůžeme ji vyřešit tím, že o ní budeme donekonečna diskutovat na internetu, a už vůbec ne tím, že si budeme hrát na odborníky, kterými nejsme. Je třeba svěřit se do rukou těch skutečných.

Autorem textu je firemní sociolog Vojtěch Bednář. Specializuje se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Učí manažery na všech úrovních pracovat s lidmi tak aby firmu vnímali jako součást svého života. Více na koment.cz.

Lidská společnost je velice složitá a vyspělá. Máme technické zázraky, které nám umožňují sledovat, co se děje na druhé straně planety téměř v reálném čase, pohybovat se z místa na místo rychlostí, kterou evoluce nedopřála ani těm nejsilnějším tvorům, úspěšně léčit nemoci, které by ještě před pár desítkami let znamenaly jistou smrt, vydat se ke hvězdám.

Nedovedeme si poradit s pandemií respiračního viru.

Všech úspěchů, které jsem vyjmenoval výše, se nám podařilo dosáhnout především díky specializaci. Někteří z nás se naučili dělat konkrétní úkol lépe než ostatní, porozumět věcem, kterým ostatní nerozuměli. My všichni ostatní jsme se pak naučili důvěřovat těm, kteří problému rozumí, a následovat je. Stejně, jako oni následují nás, když jde o věc, které rozumíme zase my. Jedeme-li vlakem, věříme tomu, že jej řídí kompetentní lidé, že stejně tak kompetentní organizují jeho provoz. Když potřebujeme opravit třeba televizor, věříme, že opravář je maximálně kvalifikovaný a používá nejmodernější nástroje. Když si kupujeme pojištění, spoléháme na to, že náš pojišťovací poradce umí z nepřeberné nabídky na trhu vybrat to, které je pro nás nejvhodnější.

Vedeme nekonečné debaty o koronaviru a jsme ochotni věřit zcela absurdním pohádkám.

Onemocnění, jakékoli, je objektivní problém. Má svého původce, který je biologický fenomén. Není v silách nikoho z nás tomuto problému vyčerpávajícím způsobem rozumět. Jsme-li vybaveni patřičnou kvalifikací, můžeme se podílet na některých dílčích aspektech jeho řešení. Pokud k tomu máme vzdělání a potřebnou praxi. Pandemie je tzv. komplexní problém, což znamená, že na jeho vyřešení se musí podílet řada odborníků, každý jej vidí ze svého úhlu pohledu a může nabídnout dílčí část řešení.  Pokud chceme komplexní problém vyřešit, musíme na jeho řešení spolupracovat. Práce jednotlivých odborníků musí být koordinována, aby dosáhli společného cíle. Zbytek společnosti jim musí věřit. Vzájemnou souhrou a koordinovanou spoluprací je možné problém vyřešit ku prospěchu všech.

Napadáním odborníků, zpochybňováním jejich kvalifikace komplexní problém nevyřešíme.

Pokud máme pandemii zvládnout, musíme věřit odborníkům, kteří skutečně rozumí jednotlivým jejím aspektům. Biologům že správně porozuměli patogenu, chemikům, kteří proti němu vytváří léky, a klinikům, kteří je používají. Vakcinologům, kteří rozumí očkování a jeho indikaci, aby se patogen stal neškodným. Ekonomům, kteří dovedou říct, jaké kroky a jak dlouho je možné provádět, aby nedošlo k vyčerpání zdrojů, které má společnost k dispozici, a tak dále. Právě oni nás totiž mohou problémem úspěšně provést; s co nejmenšími náklady jak ekonomickými, tak na zdraví, na životech a na společnosti.

Jsem přesvědčen, že je nejvyšší čas ukončit „Covidový blázinec“, do kterého jsme se uvrhli tím, že místo toho, abychom pandemii svěřili odborníkům a spolehli se na ně stejně, jako to děláme ve všech ostatních případech, věnujeme nesmyslný čas a energii tomu, že o řešení i o kompetenci těch, kteří by měli řešit, diskutujeme. Že napadáme jejich užitečnost, že se sami stavíme do pozice expertů na témata, ke kterým nejsme kvalifikováni, vzděláni, s nimiž nemáme žádné zkušenosti. Přitom jediná skutečně racionální cesta z tohoto problému je postupovat tak, jak postupujeme vždy jindy. V souladu s tím, na čem je založena naše civilizace.

Hezký den.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky komentář, Vojtěch Bednář, opatření, vláda, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukončeme covidový blázinec  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.