Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Za kokpitem zakázaného Boeingu nebo americké stíhačky. Brněnské simulátory nabízí unikátní zážitek

PR článek

Jsou sny, které u většiny lidí bohužel skončí jen v rovině snění. Jedním z takových je touha stát profesionálním pilotem. Povolání, které může dělat jen pár set lidí z milionu, si však díky brněnským simulátorům společnosti Buď Pilot může vyzkoušet každý. Nabídka přitom obsahuje opravdové skvosty - slavnou americkou stíhačku F-18 Hornet, legendární britský Spitfire z druhé světové nebo Boeing 737 MAX, kterým se za poslední dva roky neproletěl na celém světě (krom Brna) nikdo.

Dva nadšenci, jeden nápad

Za unikátními simulátory Buď Pilot, které najdete ulici Úvoz nedaleko Konečného náměstí, stojí dva nadšenci do létání. Dominik Vahala je profesionálním pilotem Boeingu a zároveň jihomoravským vinařem, Vojtěch Kuchař zase vývojář leteckých softwarů. 

Dominik Vahala a Vojtěch Kuchař (v popředí).

Potrénovat chodí i sami piloti

„Odmala jsem byl nadšenec do létání, vyráběl jsem si joysticky, malé simulátory. Až to došlo do této podoby," popisuje Kuchař. Spojení dvou profesionálů pak položilo základ centru Buď Pilot, které svou profesionalitou dosahuje takové úrovně, že ho navštěvují vojenští piloti a piloti dopravních letadel. 

„Někteří chodí jen ze zvědavosti, někteří pak opravdu potrénovat - například pokud je čeká pilotní zkouška na ten konkrétní typ letadla, který nabízíme,” upřesnil Vahala.

„Zakázaný” Boeing

Opravdovým unikátem, jehož konkurenci by člověk po celém světě sotva spočítal na prstech jedné ruky, je simulátor Boeingu 737 MAX. Ten byl dlouho očekávanou novinkou a vlajkovou lodí slavné americké letecké společnosti. Po dvou tragických nehodách byl však stažen ze vzdušného prostoru po celém světě. Legálně se na něm létat smělo jen v Brně. A to bez sebemenší šance, že by člověk přišel k jakékoliv újmě. 

„Náš kokpit Boeingu je naprosto věrnou kopií reálného kokpitu dopravního letadla 737 MAX,” doplňuje Kuchař. Platí to i pro desítky „čudlíků", „displejů a „udělátek", jejichž význam mladý nadšenec před prvním startem trpělivě vysvětlí.

Od New Yorku po Hong Kong

Po stručném zaškolení čeká návštěvníka první vzlet. Vybrat si přitom může z tisíců letišť celého světa - včetně Brna. Z kokpitu má člověk výhled na projekční plátno, které je dohromady 8,5 metrů dlouhé, obsluhuje výhled do 220 stupňů a nezřídka kdy se stává, že se člověku při prudkém manévru zamotá hlava. „Někdy to působí až děsivě realisticky,” usmívá se Kuchař.

Světová špička mezi hobby simulátory

Od dopravního letadla se pak zájemci mohou přesunout do akčnější - bojové části. Centrum Buď Pilot! nabízí hned trojici simulátorů vojenských letadel. Moderní americké stíhačky F-16 a F-18 a legendární britský Spitfire.

Stejně jako u Boeingu, kokpit F-18 je naprosto věrnou kopií své reálné předlohy. Jde přitom o naprostou špičku, obdobně propracovaný a detailně přesný hobby simulátor stíhačky F/18 Hornet byste totiž ve světě našli jen těžko. „Z hlediska simulátorů používaných pro rekreační účely jde o světovou třídu. Tyto simulátory dodáváme do několika kontinentů - od Francie po Austrálii,” vyjmenovává Kuchař. 

Jeden na jednoho nebo společně proti nepříteli?

Kokpit je zasazen do speciální kopule umožňující široký výhled do stran. Software je navíc naprogramován tak, aby mohl člověk vyzvat pilota, který létá simulátor stíhačky F-16 ve vedlejší místnosti. 

„Máme několik herních módů. Buď si můžete s kolegou či kolegyní rozdat ostrý vzdušný souboj mezi sebou, nebo naopak spojit síly a likvidovat cíle jak ve vzduchu, tak na souši, “ vyjmenovává kuchař.

Zachraň Británii

Třešničkou na dortu brněnského centra simulátorů je pak legendární britský Supermarine Spitfire. Tento stroj si za druhé světové války osedlali i českoslovenští piloti, kteří se významně podíleli na vítězství v Bitvě o Británii. Návštěvníci tak mohou jít ve stopách hrdinů naší historie. „Spitfire se stal rychle velmi oblíbeným. Je totiž trošku jednodušší na ovládání,” dodává Kuchař. 

„Unikátem je pak zejména ovládací páka. Na zakázku ji vytvořil jeden starší pán ve své malé dílničce v Anglii. Sám býval bojovým pilotem a létal se Spitfirem. Jde o věrnou kopii,” doplňuje Kuchař.

Ideální vánoční dárek

Nejlepším dárkem je vždy zážitek. V centru Buď Pilot! přitom může jít nejen o cennou zkušenost a netradiční zážitek, ale i splněný sen. Navíc díky volným poukazům, které umožňují létání na strojích podle výběru, dává Buď Pilot záruku spokojenosti jak milovníkům akce, tak klidnějším povahám. 

Nebe čeká!

 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Hrivňák, Buď Pilot!

Štítky letecké simulátory, buď pilot, Brno, boeing 737 MAX? F-16, F-18, Spitfire, simulátor, stíhačka, Boeing, Supermarine Spitfire, Boeing 737 MAX, dopravní letoun, druhá světová válka, bitva o Británii, General Dynamics F-16 Fighting Falcon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za kokpitem zakázaného Boeingu nebo americké stíhačky. Brněnské simulátory nabízí unikátní zážitek  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.