Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA VAŘÍ: Sladké snídaně trošku jinak 

V prvním díle drbního foodblogu jsem se věnovala slaným „basic“ snídaním a teď je na čase podívat se na ty sladké. Spousta z nás ráno funguje díky cukru. A toho, co je v kávě je prostě žalostně málo, pokud si tam vůbec nějaký dáváte. Rohlík s máslem a marmeládou tentokrát vyměňte za něco, co jste třeba ještě nezkoušeli a ohromte rodinu nebo svou drahou polovičku novými chutěmi.

Na přípravu sladké snídaně (pokud tedy nepočítáme müsli s mlékem nebo aktuálně trendy smoothie), potřebujeme většinou více času než na rychlé zamíchání vajíček. Jsou tedy ideální hlavně na víkend, ostatně začít den čerstvými lívanci nebo palačinkami má své kouzlo, viďte?

Já se dnes ale nebudu věnovat ani receptu na lívance či palačinky, protože ty jsou docela známé a většina z vás má jistě ten „svůj“ nej recept. Pozornost zaměříme na trhanec. Znáte trhanec? Malé i větší kousky na másle osmaženého těsta s rozinkami se namáčí do povidel a k dokonalosti dotahuje tento císařský pokrm silná vrstva moučkového cukru, kterou je posypaný. Sbíhají se mi sliny už teď, takže vím, co budeme snídat o víkendu. A vy?

Císařský trhanec (Kaiserschmarrn)

Trhanec pochází z Rakouska a vznikl vlastně náhodou, kdy připravoval kuchař císaři Josefu I. palačinky, udělal je moc tlusté a začaly se mu trhat. Kuchař zaimprovizoval, roztrhanou palačinku opekl na másle s rozinkami, přidal povidla k namáčení a ejhle, pochoutka byla na světě. Kdo jste ještě trhanec (originálním názvem Kaiserschmarrn) neochutnali, určitě si jej zkuste udělat doma. Nebo spojte příjemné ještě s příjemnějším, udělejte si výlet do Vídně a ochutnejte originál.

Na trhanec budete potřebovat:

  • 4 vajíčka, oddělené žloutky od bílků
  • 250 g polohrubé mouky
  • čajovou lžičku soli
  • 100 g másla
  • 500 ml mléka
  • rozinky nabobtnalé v rumu
  • máslo na opečení
  • moučkový cukr na poprášení
  • povidla, ideálně teplá

Smíchejte mouku se solí a prosejte do mísy, mléko promíchejte metličkou se žloutky a zapracujte k mouce do vláčného těsta. To nechte čtvrt hodiny odpočívat a mezitím si ušlehejte bílky do sněhu, který následně jemně promíchejte s odpočinutým těstem. Na velké pánvi s poklicí rozehřejte máslo, vlijte půlku těsta a přisypte rozinky dle chuti. Kdo je nejí, samozřejmě vynechá, ale jsou tam moooc dobré. Trhanec, zatím vcelku, přikryjte pokličkou a počkejte, dokud nebude ze spodní strany úplně opečený, potom přidejte trochu másla, obraťte, roztrhejte na kusy a opékejte i z druhé strany. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Trhanec podávejte poprášený silnou vrstvou moučkového cukru s povidly. Dobrou chuť, dejte nám vědět, jestli se povedl a jak vám chutnal!

Jako další máme tip na čerstvé croissanty pečené doma. Nebojte, žádná složitost to nebude, stačí zapnout troubu a zvládnout odhadnout čas, kdy croissanty vytáhnout z trouby J Ve spoustě obchodů totiž seženete těsto, které stačí pouze zamotat do požadovaného tvaru a upéct. A co k nim? Zkuste lemon curd - citronové „máslo“, které je lehké, osvěžující a croissanty skvěle doplní. Tato lehká osvěžující pochoutka pochází z Velké Británie, já ji poprvé ochutnala v jedné pražské kavárně na snídani a kdybych neseděla, zcela určitě bych si sedla na zadek, jak moc mi kombinace croissantu a lemon curd chutnala. Můžete si ho připravit také doma, v lednici vám zavřený vydrží až dva týdny, pokud jej do té doby nesníte.

Na tento skvostný citronový krém nakupte:

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml vymačkané citronové šťávy
  • 50 g másla a jemně nastrouhanou kůru ze 2 (ideálně) bio citronů

Citronovou kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle, dejte si pozor, ať strouháte ale jen žlutou část (ta bílá těsně pod žlutou je hořká). Smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi a ve vodní lázni spojte za občasného míchání v krém. Je jen na vás, jestli počkáte, až vychladne nebo jej budete ochutnávat rovnou. Doplňte croissanty nebo jakýmkoli vaším oblíbeným pečivem.  

Když se rozhodnete některý z mých tipů vyzkoušet, dejte mi vědět facebooku, jak se to povedlo a zda vám chutnalo. A i kdybyste nakonec zůstali u toho rohlíku s marmeládou, užijte si nejen krásné ráno, ale celý víkend.

Autoři

Štítky Drbna vaří, snídaně, recept, královský trhanec, máslo, cukr, těsto, croissant, palačinka, mléko, rozinka, povidla, mouka, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VAŘÍ: Sladké snídaně trošku jinak   |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.