Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Na dnešek připadá mezinárodní den bez tabáku. Je čas postavit se své závislosti čelem

Právě na dnešní den připadá mezinárodní den bez tabáku. Ten je vyhlašován posledního května už od roku 1988. Každý rok si tak připomínáme škodlivost cigaret a jejich toxického kouře a také, jak je těžké se závislosti na nich zbavit. Pro každého kuřáka je ideální s kouřením úplně přestat, ale ne vždy jsme na to připravení. Existují však i alternativní řešení.

Čím dál více českých kuřáků, kteří se nechtějí nikotinu vzdát, volí přechod od klasických cigaret na méně rizikové, bezdýmné alternativy, jako například zařízení na nahřívání tabáku nebo e-cigarety.

Podle posledních čísel bylo v populaci České republiky v roce 2022 celkem téměř 25 procent kuřáků různých druhů tabákových výrobků. Významně ale přibývá právě uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků. Uživatelé cigaret k alternativám sahají z nejrůznějších důvodů. Často je motivuje jejich zdraví, stoupající cena cigaret nebo tlak okolí. To nejlepší, co lidé mohou pro sebe a své blízké udělat, je jednoznačně nikdy s kouřením nezačínat. Pokud již ovšem kouří, pak je v jejich zájmu přestat. Pokud by ale s kouřením jinak pokračovali, je pro ně lepší zvážit přechod na méně škodlivé bezdýmné alternativy. Své o tom ví například Martin Fajtl. Ten se živí jako finanční poradce a právě on se s námi podělil o příběh, kdy típl svou poslední cigaretu.

Bez cigaret díky covidu

Proč jste se rozhodl přestat kouřit klasické cigarety?
Samotnému mi nebylo příjemné setkávat se s lidmi, především klienty, když jsem o sobě věděl, že jsem cítit cigaretami. Takový zápach jsem těžko přebíjel voňavkami a různými ústními spreji. Kouřil jsem už od vysoké školy, a během svého života jsem se několikrát pokusil přestat. Cigarety jsem ale nikdy nedokázal vynechat dlouhodobě. Nejen má práce přináší stresové momenty, a jednoduše jsem cigaretami zaháněl stres. Zná to asi každý kuřák.

Co vám pomohlo típnout svou poslední cigaretu?
Je to absurdní, ale asi vlastně covidová pandemie. V té době jsem kvůli covidu pracoval především „na dálku“ a s klienty jsem se scházel pomocí videohovorů. Někdy v té době jsem začal přemýšlet o alternativách, kterými bych cigarety ve své „domácí kanceláři“ nahradil. Asi poprvé v životě jsem si začal říkat, že pokud nemám tak pevnou vůli, abych úplně nikotin vynechal ze svého života, mohl bych začít hledat alternativní řešení.

Čím jste tedy cigarety nahradil?
Koupil jsem si zařízení na zahřívaný tabák. Vím, že lepší by bylo, kdybych úplně přestal, ale za sebe to beru alespoň jako méně rizikovou variantu, než jsou klasické cigarety. Navíc nejsem cítit kouřem, tak jako dřív.

Co byste doporučil ostatním lidem, kteří chtějí skoncovat s kouřením cigaret?
Dnes bych si dal pár facek za to, že jsem s tím vůbec při studiích začínal. Samozřejmě je nejlepší vůbec cigaretám nepodlehnout. Pokud je už ale pozdě a kouříte, pak vyhledejte ideálně odbornou pomoc. Budu v tom přát každému silnou vůli. A pokud nepřestanete, zkuste bezdýmné alternativy. Za sebe říkám, že jsem teď mnohem spokojenější s tím, že nemusím cigaretový zápach přebíjet nějakými parfémy a žvýkačkami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto istockphoto.com | MarcBruxelle

Štítky cigareta, tabák, závislost, kuřák, nikotin, kouření, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dnešek připadá mezinárodní den bez tabáku. Je čas postavit se své závislosti čelem  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.