Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Licence ČNB. Proč jsme platební instituce?

PR článek

Roger před jménem pyšně nosí název platební instituce. Víte, co to přesně znamená? A co pro fintech znamenalo získat PSD2 licenci? Na to si posvítíme v dnešním článku.

První P2P platforma s licencí platební instituce

Platební instituce jsou právnické osoby, kterém mají oprávnění poskytovat platební služby uvedené v povolení k činnosti platební instituce. Licenci má pod palcem Česká národní banka a právnická osoba pro to musí splnit celou řadu podmínek. Mezi nimi jsou například bezpečnostní pravidla, stanovení základního kapitálu či nastavení řídícího a kontrolního systému.

Společnost Roger byla založena v roce 2013, tehdy ještě pod názvem Investiční aukce s.r.o. Oprávnění využívat licenci platební instituce Roger získal v roce 2016 jako první P2P platforma v České republice. Za tímto účelem si fintech nechal přenastavit a schválit interní procesy dle specifických požadavků. Jedná se například o efektivní systém, který zabraňuje praní špinavých peněz (AML) a kontrolní systémy pro zajištění dlouhodobé stability.

A k čemu je ta PSD2 licence?

Kromě toho se Rogerovi v roce 2020 jako třetí nebankovní společnosti v ČR podařilo získat PSD2 licenci. Také tu uděluje Česká národní banka a konkrétně v případě Rogera to trvalo 2 roky od podání žádosti. Platební instituce Roger tak může ve spolupráci s účetními softwary nabízet řešení automatického párování a zadávání plateb tak, aby především malým a středním firmám ubyla chybovost a administrativa spojena s obsluhou bankovnictví a účetních operací.

Roger je schopný v reálném čase párovat vydané faktury s úhradami a vybírat úhrady na schválené přijaté faktury. To firmám šetří desítky hodin repetitivních administrativních činností každý měsíc. Toto propojení dříve umožňovaly banky pouze velkým firmám, díky PSD2 a integracím do účetních softwarů je možnost nabízena také malým a středním podnikům.

Roger Plus je na platbu aukcí génius

Na principu PSD2 bude fungovat také nová aplikace Roger Plus, která bude spuštěna na konci letošního léta. Protože přímo propojí bankovní účet mezi odesílatelem a příjemcem platby, investoři budou moct prostřednictvím této platební metody provést platbu za vyhrané aukce. Investor do aplikace připojí svůj bankovní účet a jakmile Roger připraví platbu za vyhranou aukci, potvrdí ji pouze otiskem prstu nebo jiným způsobem, na který je zvyklý.

Platební instituce Roger je P2P platforma, která spojuje investory a společnosti. Dlouhé splatnosti faktur umí fintech zkrátit do 3 dnů – jednoduše online a bez zbytečné administrativy. Podnikatelé si tak nemusí dělat starosti s dlouhými splatnostmi, dostanou pod kontrolu výkyvy cash flow a mohou se lépe soustředit na rozvoj svého podnikání.

Ohodnoť článek

Štítky Česká národní banka, Platební instituce Roger, licence, dražba, platba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Licence ČNB. Proč jsme platební instituce?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.