Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podnikové finance, jaké jsou technologické trendy a novinky

PR článek

Podnikové finance zobrazují pohyb peněžních prostředků, podnikového kapitálu a finančních zdrojů, při nichž se podnik dostává do různorodých peněžních vztahů s ostatními podnikatelskými subjekty, zaměstnanci a státem. Hlavní funkcí je zabezpečit likviditu, neboli platební schopnost podniku. Využívají české společnosti potenciál digitalizace podnikových financí? A které současné trendy by vás neměli minout?

Drží české firmy krok?

„Od začátku jsme chtěli financovat faktury v digitalizované formě a díky tomu vše snadno zpracovávat ve velkých objemech. Napojili jsme se proto přímo do účetních systémů, kde se faktury vyměňují, což je naše technologická výhoda,“ okomentoval digitalizaci Adam Šoukal, CEO Platební instituce Roger. Fintech Roger upřednostňuje digitalizaci, automatizaci procesů a většinu operací zpracovává elektronicky. Klienti vše mohou obsluhovat z jednoho přehledného klientského rozhraní, což snižuje chybovost a administrativu spojenou s účetními operacemi.

Roger na své unikátní platformě zkracuje dlouhé splatnosti na 3 dny. Firmy tak mohou vylepšit své cash flow a rychleji rozvíjet své podnikání. Od roku 2020 se Roger spojil s Komerční bankou, se kterou dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.  

Výsledky průzkumu společnosti EY z roku 2021 však ukázaly, že potenciál digitalizace podnikových financí není v Česku ani zdaleka plně využit. Digitalizovanými a automatizovanými treasury systémy disponuje jen minimum společností. Naopak většina stále zůstává u manuálních nebo jen částečně digitalizovaných a automatizovaných aktivit.

Největší podíl digitalizace je využíván u procesů platebního styku a zpracování bankovních výpisů. Poměrně překvapivá je malá míra automatizace v řízení rizik, likvidity a cash flow.

Hlavní technologické trendy v roce 2022

Zároveň o pozornost finančních ředitelů soupeří příliš mnoho technologických trendů. Analytici společnosti Gartner doporučují CFO a digitálním ředitelům zaměřit se v roce 2022 na dvě nejdůležitější novinky – hyperautomatizaci a inteligentní komponovaný business, které odrážejí potřebu rychle a efektivně přizpůsobit firmu stále se měnícím podmínkám.

Podle společnosti Gartner firmy do roku 2024 sníží své provozní náklady o 30 % právě díky hyperautomatizaci a reformě provozních procesů. Ta může detailně zdokumentovat existující procesy a vytvořit pracovní prostředí, kde repetitivní manuální úkony převezmou digitální pomocníci. Praktickým příkladem hyperautomatizace je systém, který pomáhá řídit pokladní hotovost, jež bylo dříve nutné pravidelně ručně přepočítávat.

Druhým trendem je inteligentní komponovaný business, díky němuž lze modulární aplikace skládat tak, aby poskytovaly výsledky v souladu s rychlým tempem obchodních změn. Řešení a systémy pro řízení financí, postavené na cloudovém jádru zahrnujícím základní procesy finančního řízení, plánování, analýz a finančních uzávěrek, by si měli zaměstnanci v oddělení financí sami sestavovat, konfigurovat a personalizovat. Podle společnosti Gartner bude do roku 2024 využívat komponovaný systém pro správu financí 50 % vedoucích pracovníků v oblasti finančních aplikací.

Ohodnoť článek

Štítky finance, trend, Platební instituce Roger, Komerční banka, Ernst & Young, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikové finance, jaké jsou technologické trendy a novinky  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.