Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Klid dodá konzultace s lékařem

PR článek

Trápí vás teploty, bolesti v krku, nevolnosti, nesnesitelná únava? První den zůstaňte v klidu v posteli s horkým čajem, vitamíny a volně prodejným lékem proti bolesti a horečce. Ovšem co dělat, když potíže nepolevují?

Nejpozději třetí den byste měli navštívit svého praktického lékaře nebo mu alespoň zatelefonovat (zvlášť v současných pandemických dobách) a poradit se. Praktický lékař zná dlouhodobě vaši anamnézu, ví, s čím se léčíte, jaká vyšetření jste v poslední době absolvovali, na jaké léky máte alergii. Ideální je, když ho navštěvujete pravidelně při předepsaných preventivních vyšetřeních, pak je pro něj snadné zvážit léčbu běžných viróz, nachlazení či infektů na dálku. Pokud ani tato distanční léčba nezabere, čeká vás osobní návštěva.

Zarudlý krk?  Stačí snadný test

Při silném kašli, bolestech v krku a přetrvávající horečce či nevolnostech, je třeba svého lékaře navštívit osobně a co nejdřív. Praktický lékař vás vyšetří poslechem, změří krevní tlak, případně natočí EKG a v případě nejasného nálezu v krku provede CRP test (samozřejmě, pokud má v ordinaci příslušné zařízení, tento přístroj využívají většinou pediatři). Ten stanoví koncentraci C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. Měření pomáhá při rozlišení bakteriální a virové infekce. Běžná koncentrace v séru zdravých jedinců je nízká (0–7 mg/l), při bakteriální infekci se výrazně zvýší během 6–12 hodin. Ve většině případů platí, že zvýšené koncentrace CRP znamenají, že v organismu se vyskytuje zánět, u kterého nelze vyloučit bakteriální původ. U virového onemocnění zůstávají koncentrace CRP většinou v normálním rozmezí. Podle výsledku lékař nasadí léky. V případě bakteriálního zánětu antibiotika, u virového běžná antipyretika, léky na bolest v krku a hlavy (pastilky, kloktadla). K přesnému určení původně zánětu slouží výtěr z krku, který lékař posílá na rozbor do laboratoře.

Klid na lůžku, zábal krku, vitamíny

Při každém onemocnění platí stejná pravidla: zůstat v posteli, bez fyzické námahy, dodržovat předepsanou léčbu, odpočívat, spát. Důležitý je pitný režim: minimálně dva litry tekutin denně (minerálky, ovocné čaje, ovocné šťávy, čistá voda bez bublinek), protože organismus je horečkou dehydratovaný. Strava by měla být lehká, plná vitaminů (ovoce, zelenina). V případě závažnějšího průběhu angíny, kdy se vám obtížně polyká, jsou ideální kaše, mixované pokrmy (zeleninové pyré), vydatné polévky (domácí masové a zeleninové vývary). Od bolesti krku pomáhají kromě pastilek rady našich babiček, k nimž patří Priesnitzův zábal.

Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.

Ohodnoť článek

Štítky lékař, bolest, praktický lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klid dodá konzultace s lékařem  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.