Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Komu se vyplatí předčasný důchod?

PR článek

S tím, jak postupně roste věková hranice odchodu do důchodu, roste také počet seniorů, kteří žádají o předčasný důchod. Ne každému se však takové řešení vyplácí. Kdy dává žádost o přiznání předčasného důchodu smysl?

Pro koho dle zákona připadá předčasný důchod v úvahu?

Do předčasného důchodu lze jít dle současné zákonné úpravy až o 5 let dříve oproti odchodu dle standardních pravidel. Současně ale v České republice platí pravidlo, že do důchodu lze odejít nejdříve v 60 letech. A protože v 65 letech půjdou do důchodu až lidé narození v roce 1966, v současné době platí, že o 5 let dříve do důchodu v praxi nikdo odejít nemůže.

Dnešní šedesátníci si tedy mohou důchod „přiblížit“ zhruba o 2 až 3 roky. Aby to ale nebylo příliš jednoduché, musejí pro předčasný důchod splnit i některé další podmínky, které se k odchodu do důchodu obecně vážou.

Tou hlavní je minimální počet odpracovaných let, v současné době musíte mít odpracováno alespoň 30 roků. Zatímco současným seniorům se do této doby započítává například i studium na vysoké škole, dnešní studenti již tuto možnost mít nebudou a do důchodu budou odcházet skutečně až poté, co budou po 30 let ekonomicky aktivní a účastni sociálního pojištění.

Uvažujete o předčasném důchodu? Dobře počítejte

Hlavní nevýhodou předčasného důchodu je, že důchodce bude mít trvale nižší důchod. Za každých 90 dní se výše přiznaného důchodu sníží následujícím způsobem (hodnoty jsou převzaty z webu České správy sociálního zabezpečení):

  • o 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů,
  • o 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne,
  • o 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne.

Záleží pak na vašem uvážení, zda vám větší smysl dává pobírat důchod a odpočinout si již od zaměstnání, nebo by pro vás byl pokles životní úrovně natolik zásadní, že se jako vhodnější varianta jeví si na důchod ještě počkat. Předčasný důchod se zpravidla vyplatí spíše nezaměstnaným, dlouhodobě nemocným či lidem s minimální mzdou (i tak je však nutné dobře počítat). Naopak pro vysokopříjmové skupiny nebude téměř nikdy vhodným řešením.

Někdy ale může předčasný důchod dávat smysl skutečně všem. Je to v případech změn v důchodovém systému (blížící se valorizace či úpravy v podobě krácení předčasných důchodů). Záleží ale na konkrétním případu. Nejlépe vám v takové situaci pomůže přímo úředník ČSSZ, který vám může pomoci vypočítat modelové příklady výše důchodu v konkrétních případech vašeho předčasného odchodu do penze.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky starobní důchod, Česká správa sociálního zabezpečení, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komu se vyplatí předčasný důchod?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.