Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaké jsou daňově (ne)uznatelné náklady v kostce?

PR článek

Každý podnikatel ví, že čím má vyšší náklady, tím méně zaplatí na daních. Avšak ne každý náklad je daňově uznatelný. Výdaje musí splnit řadu podmínek na základě zákonu o daních z příjmu. Co všechno si mohou živnostníci a podnikatelé odečíst z daní?

V Platební instituci Roger probíhá zkrácení splatnosti faktur zcela automatizovaně i díky řešení pro výměnu obchodních a logistických dokladů od společnosti GRiT. Jedná se o nejrychlejší a nejbezpečnější způsob přenosu dat.

Pro správu, prohlížení nebo filtrování elektronických faktur má GRiT k dispozici zabezpečený archiv daňových dokladů, který se nachází ve vysoce zabezpečeném datovém centru chráněném nejmodernějšími technologiemi.

Není náklad jako náklad

Daňově uznatelný náklad je definovaný zákonem o daních z příjmů jako výdaj, který je vynaložený na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Jednoduše řečeno jde o výdaje související s chodem firmy a její schopností vydělávat peníze. Podnikatel musí prokázat, kdy, komu a kolik zaplatil – důkazním prostředkem je nejčastěji faktura či smlouva. Náklady také musí souviset s příslušným účetním obdobím a je nutné správně vést daňovou evidenci.

Zákon však některé výdaje neuznává jako daňově uznatelné. Pro lepší pochopení je dobré položit si otázku, zda příslušný výdaj slouží k dosažení či udržení příjmů? Doporučujeme se vždy obrátit na daňového poradce či účetní, kteří posoudí uznatelnost nákladů na základě aktuální legislativy. Podrobnější informace tom, které náklady jsou daňově uznatelné, se dozvíte v článku zde.

Jak je to s firemní akcí?

Firemní akce je daňově uznatelná, pokud se jedná o workshopy nebo školení se záměrem rozšíření vědomostí či dovedností zaměstnanců. Jako daňový náklad lze uznat také ubytování či pronájem v souvislosti s akcí. Voda patří mezi zdanitelné výdaje, ovšem káva, čaj, pohoštění či občerstvení patří mezi nezdanitelné výdaje.

Pokud takovou akci podnikatel pořádá pro své obchodní partnery, náklady mohou být daňově uznatelný náklad na reklamu a propagaci. Den otevřených dveří či firemní večírek jsou náklady daňově uznatelné pouze v případě, že správci daně společnost uvede smysluplné důvody – například propagace a zvýšení povědomí o firmě.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky daň, Grit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké jsou daňově (ne)uznatelné náklady v kostce?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.