Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak nakupovat na internetu levně, a přitom bezpečně?

PR článek

O tom, že pandemie koronaviru změnila svět, nepochybuje snad už nikdo. Přinesla spoustu otazníků, donutila nás ke změně spousty návyků – a v neposlední řadě přiměla k častějšímu nakupování v e-shopech. Nechápejte to špatně, segment e-commerce byl na vzestupu i v době před-covidové, současná situace však nastolila podmínky, na které si provozovatelé internetových obchodů nemohou stěžovat. My jsme se zaměřili na to, jak nakupovat levněji a zároveň bez rizika.

Podvodné e-shopy nezmizely

Před deseti lety byla tvář českého internetu diametrálně odlišná. Do boomu e-shopů ještě pár let zbývalo a na webu nenakupovalo ani zdaleka tolik lidí jako dnes. Odrazující byla především obava o bezpečnost. Nakupující se vždy nemohli řídit recenzemi a hodnoceními, protože vždy nebyly k dispozici. Nakupování v některých neznámých e-shopech tak bylo spíše sázkou do loterie. Tyto doby jsou naštěstí pryč.

Ale nepodléhejme mylnému dojmu, že se dnes na internetu nepodvádí. Podvodné e-shopy vznikají stále, jsou však mnohem sofistikovanější. Podvodníci používají praktiky, díky kterým jsou vždy napřed – odhalení obvykle přichází až v momentě, kdy je zboží zaplaceno a e-shop přestává komunikovat, aby pak následně zmizel z povrchu internetového.

Jak tedy identifikovat (ne)bezpečí a zjistit, zda je e-shop bezpečným místem pro nakupování? V zásadě stačí dodržovat několik základních pravidel:

Vyhněte se nákupu zboží, které je podezřele levné nebo delší dobu nedostupné. Přirozeně to platí o e-shopech, které nemají dohledatelnou historii a byly spuštěny teprve nedávno.

Než v e-shopu nakoupíte, zjistěte si o něm vše, co je ve vašich silách. Mělo by vás zajímat, kdo nákupní platformu provozuje – a samozřejmě recenze a hodnocení zákazníků, kteří již mají zkušenosti. Seriózní e-shopy mají na stránkách veškeré zákonem stanovené údaje (tzn. obchodní jméno, IČO, bankovní spojení, kontaktní údaje atd.)

Pokud zboží hradíte platební kartou, dělejte tak pouze přes zabezpečenou platební bránu (v prohlížeči nesmí před URL chybět HTTPS). V žádném případě nesdělujte jakékoliv karetní údaje ani heslo do internetového bankovnictví. Obecně je lepší aktivovat online platby pro každý nákup, a po dokončení kartu opět deaktivovat.

Levnější nakupování díky slevovým kuponům

Zásady bezpečného nakupování máme za sebou – a teď ta příjemnější část. E-shopy jsou samy o sobě levnější než kamenné obchody, ale s trochou štěstí můžete ušetřit ještě mnohem větší částku. Stačí, když budete používat slevové kódy. Jak fungují a kde je najdete?

Slevové kupóny mají podobu elektronických poukazů. Obsahují abecedně-číselné kódy, které se uplatňují při nákupu přímo v e-shopu, pro který je daná sleva určena. Pole pro vložení kódu se většinou nachází v nákupním košíku. Po aktivaci se automaticky přepočítá souhrnná částka za nákup.

Zákazníci slevy milují, a proto je nabízí velcí hráči i menší e-shopy. Například oblíbený AboutYou slevové kódy zveřejňuje s železnou pravidelností. Nelení však ani ostatní prodejci – třeba takový eObuv slevové kódy využívá plošně i na vybrané zboží.

Na otázku, kde slevové kupóny hledat, se nabízí hned několik správných odpovědí. V prvé řadě jsou to samotné e-shopy, kdo rozesílá zákazníkům slevy formou promo kódů. Často je nabízí jako odměnu za první nákup nebo v rámci pravidelného rozesílání newsletteru.

Mnohem praktičtější jsou však specializované portály jako Kuponovnik.cz. V databázi se nachází slevové kupóny do nejoblíbenějších českých e-shopů – všechny aktivní a prověřené. A když v e-shopech, které důvěrně znáte, nenarazíte na žádnou užitečnou slevu, jednoduše se poohlédnete po kuponech jinde – stačí slevu vyhledat podle kategorií.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kuponovnik.cz, slevové kódy, AboutYou, eObuv, internetový obchod, Internet, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak nakupovat na internetu levně, a přitom bezpečně?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.