Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Poruchy erekce mohou předznamenávat infarkt

Potíže se ztopořením penisu přivedly před dvěma týdny do bohunické fakultní nemocnice devětapadesátiletého muže. Lékaři mu při vyšetřeních zjistili také vysoký krevní tlak a cukrovku. Objevili u něj také metabolický syndrom.

Pokud by se na tyto problémy nepřišlo včas, mohly u pacienta vyvolat závažné srdečně-cévní onemocnění, která jsou v České republice na prvním místě v příčině úmrtí. „Porucha erekce často o tři roky předchází srdeční infarkt,“ řekl přednosta interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jindřich Špinar. Cévy v srdci a na penisu jsou totiž podobné. Ty na mužském pohlavním orgánu jsou však tenčí, takže se ucpou rychleji.

U nás tímto problémem trpí přibližně milion mužů, ale jen deset procent zajde k lékaři. „V léčbě mužům brání stud zajít k lékaři, neznalost problematiky a snížené sebevědomí,“ myslí si lékařka ze sexuologického oddělení Fakultní nemocnice Brno Taťána Šrámková.

Nemocnice letos vypracovala výzkum, do kterého zahrnula sto padesát pacientů s poruchami erekce. „Šest z deseti nemocných mělo vysoký tlak, každý pátý byl diabetik a dvě třetiny měly zvýšenou hladinu cholesterolu. Většina z nich byla také velmi málo trénovaná,“ uvedla mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Mrázová.

Pokud tedy lidé problémy se ztopořením mají, rozhodně by měli vyhledat odbornou pomoc. Mohou se tak vyhnout závažnějším nemocem. „Navíc sex prokazatelně zvyšuje kvalitu života. Jestliže je ovlivněn partnerovými potížemi, negativně se to projeví v partnerském vztahu,“ informovovala Šrámková.

Rizikovými faktory nemoci je obezita, nezdravý životní styl nebo kouření. „Z dvaceti procent je pak porucha psychická,“ podotkla Šrámková. Dodala, že v Evropě se očekává nárůst problémů s erekcí do roku 2025 až o čtyřicet procent.

Nejúčinnější léčbou je podle lékařů prevence. „Jsme schopni lidem díky moderní technice spočítat za dvanáct minut cévní tuhost a cévní věk. Pokud jsou cévy zúžené, můžeme to odhalit v počáteční fázi,“ dodal lékař Petr Dobšák z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Autoři

Štítky erekce, porucha, infarkt, nemocnice, lékař, Taťána Šrámková, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poruchy erekce mohou předznamenávat infarkt  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.