Počet nekuřáckých restaurací, kaváren, cukráren i dalších zařízení v Brně roste. Zatímco v roce 2009 jich bylo 25, letos už jich je na 70. Každý měsíc se přihlásí dva až tři noví provozovatelé. Podle průzkumů roste v Česku i počet lidí, kteří si přejí zákaz kouření v restauracích.
„Provozovatelé nekuřáckých restaurací reagují na poptávku. Výzkum Univerzity Karlovy a Agentury Ipsos z roku 2012 ukázal, že zákaz kouření si přeje už 78 procent lidí v České republice. V roce 2005 jich bylo 35 procent,“ uvedla vedoucí Kanceláře Brno - Zdravé město Ivana Draholová.
Nekuřácké jsou podle ní nejčastěji cukrárny, kavárny a podniky s vysokou gastronomií. Poslední dobou se ale připojují i běžné restaurace a hospody.
„I kuřáci, kteří k nám chodí, oceňují, že po příchodu domů nejsou cítit kouřem,“ uvedl Vladimír Fogl, spolumajitel brněnského nekuřáckého Whisky Baru Valevil.
„K ochutnávání whisky se kouření nehodí. Ta představa whisky a doutníku samozřejmě funguje, ale kouření, jídlo i pití jiných nápojů mění chuťové vjemy,“ dodal. Za dobu fungování nekuřáckého baru prý sice několikrát zažil, že šli zákazníci kvůli možnosti kouření jinam, spíše se ale setkává s kladnými reakcemi.
Síť nekuřáckých restaurací sdružuje od roku 2009 brněnský magistrát. Majitelé takových podniků dostanou certifikát a nálepku, kterou si mohou nalepit na dveře.
Ministerstvo zdravotnictví nyní také připravuje návrh protikuřáckého zákona, podle kterého by od ledna 2014 mohl platit zákaz kouření v restauracích plošně.
Do vlády půjde podle náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška (TOP 09) zřejmě v červnu. Podle důvodové zprávy je Česká republika jedinou zemí EU, kde je možno provozovat čistě kuřácké restaurace.
Zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.