Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pacientům bohunické nemocnice bude v žilách proudit policejní krev

Třicet brněnských policistů se v pátek ráno sešlo na transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích, aby darovali krev. Pomohli tak rozšířit registr dárců, kterých má nemocnice nedostatek. I přesto se však nestalo, že by krev pro pacienty neměla.

Do akce Daruj krev! se od začátku týdne zapojilo v krajských nemocnicích sto třicet čtyři jihomoravských policistů. „Už v pondělí jich přišlo na brněnské oddělení padesát. Jednadvacet z nich darovalo krev poprvé. V pátek pak bylo prvodárců dvacet,“ informovala lékařka z Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno Lenka Ševčíková.

Právě lidé, kteří přijdou na odběr krve poprvé, jsou pro nemocnici velmi důležití. „Prvotní vyšetření je nejdražší. Pokud jím zájemci projdou, zařadí se do registru a mohou darovat opakovaně. V případech nouze, kdy chybí zásoby určité krevní skupiny, je pak můžeme kontaktovat, aby přišli pomoct. Krev tak získáme rychleji,“ vysvětlila mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Mrázová. Na tyto výzvy pak reaguje zhruba devadesát procent oslovených.

Brněnská nemocnice potřebuje více krve proto, že se do ní sjíždějí na specializované zákroky pacienti z celého kraje. Navíc ne každý dobrovolník projde vyšetřením a může se dárcem stát. „Právě proto si ceníme toho, že k nám přicházejí právě policisté, protože jsou odolní, mladí, zdraví a věřím, že i bezpeční dárci,“ podotkla primářka Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno Eva Tesařová.

Příkladem svým kolegům šel ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil. „Policisté se dárcovství věnují dlouhodobě. Ambicí této akce bylo oslovit nové kolegy a získat další prvodárce. Jsem rád, že se do ní zapojilo i osmnáct policistů, kteří nastoupili teprve prvního listopadu,“ sdělil Tržil. Dodal, že s nemocnicemi chtějí spolupracovat i nadále.

Přijít darovat krev však mohou všichni zdraví lidé. „Odebírá se čtyři sta sedmdesát mililitrů krve a samotný odběr trvá nejdéle deset minut,“ řekla Mrázová. Večer před darováním by měli lidé vypít hodně tekutin, čímž krev naředí.

Autoři

Štítky Daruj krev, policie, Leoš Tržil, Brno, transfuze, nemocnice, Nemocnice Bohunice, Fakultní nemocnice Brno, Brno-Bohunice, Eva Tesařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientům bohunické nemocnice bude v žilách proudit policejní krev  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.