Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak rychle rozpoznat cévní mozkovou příhodu poradí v nemocnici u svaté Anny

Před odchodem do práce se chtěla namalovat. Padesátiletá lékařka Lenka Řehulová ale zjistila, že si řasenku aplikuje místo očí na nos. Měla totiž výpadek zorného pole, jeden z příznaků Cévní mozkové příhody. Ta na světě každých šest sekund zabije jednoho člověka.

Vypravila se proto do Fakultní nemocnice u svaté Anny. „Na magnetické resonanci zjistili, že mám ucpané cévy v mozku. Zachránili mi tím život,“ popisuje pacientka. Právě včasný příjezd do nemocnice u pacientů s mozkovou mrtvicí rozhoduje. „V poslední době se lidé do nemocnice dostanou za pětasedmdesát minut. Tento čas se mírně prodlužuje, ačkoli u ošetření odvádíme maximální výkon,“ říká neurolog Robert Mikulík. Příčinou pozdějšího příjezdu pacientů je, že příznaky mozkové příhody nepoznají, nebo je podcení.

O zvýšení povědomí o této závažné nemoci se u příležitosti Světového dne boje proti cévní mozkové příhodě snaží ve svaté Anně pomocí letáků a informační kampaně. „Až do čtvrteční šestnácté hodiny rozdávají sestřičky v areálu nemocnice letáčky, kde jsou vypsány hlavní příznaky nemoci a možnost jejich odhalení. U lékárny jsou navíc umístěné velké plakáty a zájemci si mohou nechat změřit krevní tlak,“ sděluje mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Mezi symptomy patří nehybnost poloviny těla, neschopnost předpažit nebo rozumět řeči. „Snažíme se proto naučit veřejnost takzvaný test FAST. Pokud mají lidé podezření, že někdo cévní mozkovou příhodu má, měli by ho požádat, aby se usmál, předpažil, případně zopakoval jednoduchou větu,“ vysvětluje Hana Pokorná, která se na kampani podílí. Jestliže některý z úkonů člověk nedokáže, je důležité rychle vyhledat pomoc.

Aby i žáci osmých a devátých tříd dokázali rychle nemoc rozpoznat, připravili v nemocnici výukový projekt Hodina biologie pro život. „Vychází z mé středoškolské práce, ve které jsem zjistila, že příznaky mnoho žáků identifikovat nedokáže. Proto v sedmatřiceti školách v Jihomoravském kraji pustíme dětem výukové video a necháme je napsat test, kde odhalí, jak na tom se znalostmi jsou,“ uvádí Pokorná. Po roce hodinu zopakují, aby zjistili, zda se znalosti žáků zlepšily.

Cévní mozkové příhodě lze předcházet pravidelným cvičením, zdravou stravou a omezením alkoholu a kouření. „Mezi rizikové faktory pak patří vysoký krevní tlak, cukrovka a vysoký cholesterol,“ podotýká Mikulík.

Většinu z těchto zásad Lenka také dodržovala. „Nekouřím, alkohol piji jen příležitostně. Myslím si, že hlavním problémem bylo užívání antikoncepce. Navíc moc nechodím k lékařům na pravidelné kontroly,“ vypráví lékařka.

Po třech týdnech v nemocnici už udělá kroky do schodů a s dětskými hračkami trénuje hybnost levé ruky. „Snad se do konce roku normálně vrátím do pracovního procesu,“ uzavírá Řehulová.

Autoři

Štítky cévní mozková příhoda, nemocnice, sv. Anna, Brno, mrtvice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, nemoc, Hana Entlerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak rychle rozpoznat cévní mozkovou příhodu poradí v nemocnici u svaté Anny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.