Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Inspekce: Doplňky stravy často neobsahují deklarované množství látek

Řada potravinových doplňků obsahuje výrazně nižší podíl účinné látky, než jaký výrobce uvádí na obalu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při laboratorních testech opakovaně nalézá takto falšované výrobky. Aktuálně zjistila tři doplňky, v jednom z nich bylo účinné látky až osmkrát méně, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výrobce se tak dopouští prohřešku klamání spotřebitele.

Prvním z doplňků je Green Coffee Bean, tedy zelená káva v balení po 30 tabletách s datem trvanlivosti do října příštího roku. "Inspekce odebrala závadnou šarži prostřednictvím portálu Slevomat.cz. Výrobce je z Číny a do Česka produkt dováží opavská GMR Technology," sdělil Kopřiva. Na obale se uvádí, že v jedné kapsli je 400 miligramů přírodního kofeinu, SZPI však zjistila, že je v ní nejvíce 46 miligramů.

V Plzni v Sousedské ulici zase inspektoři odebrali vzorek 3 in 1 joint Complexu v balení po 120 tabletách. Jde o preparát, který má pomáhat kloubům, vazům a šlachám, jednou z podpůrných látek je chrondroitin sulfát. V jedné tabletě jej má být 150 miligramů, v laboratoři se ukázalo, že to byla zhruba polovina. Výrobek, který měl trvanlivost do 12. března 2017, vyrábí pražská firma MEGA - PRO.

Ke kloubní výživě je určený také Glukosamin chrondroitin, taktéž odebraný v Plzni. Balení obsahuje 100 kapslí, závadná šarže má trvanlivost do 21. srpna 2015. V jedné tobolce jsou dvě účinné látky, jejichž množství neodpovídalo údajům na obale. Glukosamin sulfátu bylo místo 600 miligramů 429 a chrondroitin sulfátu místo 150 miligramů 130. Výrobcem je též MEGA - PRO, dodavatelem plzeňského obchodu Pavel Trampota je Jiří Trampota.

Inspekce nařídila neprodleně stáhnout předmětné šarže doplňků stravy z tržní sítě a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zdroj ČTK

Štítky doplňky stravy, szpi, inspekce, kontrola, účinné látky, brno, Státní potravinářská inspekce, účinná látka, MEGA, Čína, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinářská inspekce: doplňky stravy často obsahují méně účinných látek než mají

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.