Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do babyboxu někdo odložil novorozenou holčičku

Do babyboxu v brněnské nemocnici Milosrdných bratří někdo ve středu večer odložil novorozenou holčičku. Dívka je letos druhým a celkem 83. dítětem odloženým v babyboxech v České republice.

Odložená holčička byla podle Hesse v době uložení do babyboxu jen asi hodinu stará. Podle opotřebených oděvních svršků odhadl, že si její rodiče další děťátko již nemohli dovolit.

„Na podvázání pupečníku použili instalatérské konopí,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess.

„Dítě je zdravotně naprosto bez problémů. Daří se mu dobře," řekl zástupce primáře novorozeneckého oddělení nemocnice Petr Lavický. V brněnském babyboxu bylo od jeho zprovoznění nalezeno celkem 13 dětí, z toho osm bylo holčiček.

První babybox byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Zatím poslední byl instalován letos v lednu v domově pro seniory v Táboře. V současné době je jich v České republice 54.

Schránky, do které mohou matky anonymně odložit dítě, ale mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti.

Loni se proti nim postavil i Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Zdroj: ČTK

Štítky Babybox, Nemocnice Milosrdných bratří, novorozená holčička, Brno, Česko, Ludvík Hess, Hloubětín, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu někdo odložil novorozenou holčičku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.