Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ČR má nejnižší úmrtnost novorozenců do týdne života v Evropě

Výsledky českého porodnictví patří dlouhodobě mezi nejlepší na světě. Úmrtnost dětí při porodu a krátce po něm je jedna z nejnižších. Dle místopředsedy České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka k tomu přispělo soustředění komplikovaných porodů do center.

"Lékařům už nejde jen o to zachránit dítě, ale poskytnout mu takovou péči, aby nemělo zdravotní následky kvůli předčasnému příchodu na svět. Některé zdravotní problémy se řeší operací už v děloze, operace srdce se dělají jen pár hodin po narození," dodal Dvořák.

Vyzdvihl také zlepšující se prostředí porodnic a vstřícnější přístup porodníků a personálu. "Je maximální snaha vyhovět individuálním přáním rodiček a tento trend bude pokračovat," doplnil. Podle něho je běžná přítomnost otce či někoho blízkého u porodu. Ženy mohou v porodnici rodit bez lékaře, jen s porodní asistentkou. Porody doma jen s asistentkou odborná společnost ale odmítá jako neúměrné riziko pro dítě i ženu.


Loni bylo v ČR 92 porodnických pracovišť. Síť je třístupňová, vedle běžných porodnic ji tvoří 25 perinatologických center pro péči od 28. týdne těhotenství do sedmého dne života novorozence. Z nich 12 poskytuje péči intenzívní a 13 na přechodu mezi péčí intenzivní a běžnou, uvedl vědecký sekretář odborné společnosti Petr Velebil.

 

Do center se převážejí ženy s rizikovým těhotenstvím či hrozícím předčasným porodem. Předčasně se v ČR rodí devět procent dětí. "Takzvaný transport in utero probíhá v ČR velmi dobře. Přes 90 procent porodů novorozenců v nejnižších kategoriích hmotnosti, tedy těch nejrizikovějších, je v centrech," prohlásil Velebil.

 

Za Česko zpracovává statistiky pro Světovou zdravotnickou organizaci, podle těchto dat patří ČR úrovní perinatologické péče ke světové špičce. Perinatální úmrtnost, která zahrnuje úmrtí plodu v děloze a novorozence v prvním týdnu života, včetně mrtvě narozených, byla v ČR loni 4,7 promile, úmrtnost živě narozených v prvním týdnu méně než jedno promile.
   

Dvořák doplnil, že síť specializovaných center v ČR odpovídá potřebám, běžných porodnic ale je zbytečně moc. Pro tento počet je málo porodníků. Pokud by se zavřely porodnice s méně než 500 porody ročně, porodníků by byl dostatek, uvedl. Proti zavírání porodnic v regionech vystoupili tamní politici a zamítavé vyjádření dala i Česká lékařská komora (ČLK). Muselo by prý být zavřeno 40 procent porodnic, dostupnost porodní péče by klesla, přibylo by porodů mimo porodnici a stoupla by úmrtnost i počet komplikací při porodu, varovala. ČLK stejně jako odborná společnost domácí porody odmítá.
"Vnímáme snahu nepočetné skupiny porodních asistentek prosadit v rámci svého většího profesního uplatnění porody doma či nedostatečně vybaveném porodním domě. Zatímco jim jde o to, aby porod doma platily pojišťovny, nám jde o bezpečí rodičky a novorozence, v tom se rozcházíme," řekl Dvořák.

 

Nedostatek porodníků v ČR pomáhají podle prezidenta ČLK Milana Kubka řešit hlavně porodníci ze Slovenska a zemí bývalého Sovětského svazu. Porodníci podle něj chybějí hlavně proto, že jde o obor velmi rizikový, narůstají soudní spory. "Všichni automaticky předpokládají, že z porodnice odejde zdravá maminka a zdravé dítě. Komplikace u porodu ale nelze nikdy vyloučit, proto lékaři raději volí obor gynekologie, kde takové riziko není," prohlásil Kubek.

 

Péči o těhotné, porod i následnou péči hradí zdravotní pojišťovny ve státních nemocnicích i na soukromých klinikách. Zákon neumožňuje zaplatit si jako nadstandard vybraného porodníka. Soukromá zařízení určitou možnost nabízejí, na webu jednoho pražského zařízení v ceníku služeb se uvádí, že za "asistovaný porod" vybírá 21.000 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, porod, Vladimír Dvořák, Evropa, Česká lékařská komora, Milan Kubek, Světová zdravotnická organizace, Slovensko, Sovětský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČR má nejnižší úmrtnost novorozenců do týdne života v Evropě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.