Hygienici v Jihomoravském kraji letos evidují devět případů listeriózy, nejvíce za posledních patnáct let. Nemoc ohrožuje zejména těhotné ženy, může u nich vést k vážným komplikacím, dokonce hrozí riziko předčasných porodů. Riziko nákazy lze snížit správným skladováním a tepelnou úpravou potravin.
Hygienici v Jihomoravském kraji letos evidují devět případů listeriózy, což je nejvíce za posledních více než 15 let. Loni nezaznamenali ani jeden. Infekční onemocnění se může projevit jako akutní horečnatá střevní chřipka, v závažných případech jako invazivní onemocnění s obrazem sepse, zejména u lidí s oslabenou obranyschopností. Velmi závažným zdravotním rizikem je listerióza těhotných. Na svém webu o tom dnes informovali krajští hygienici. Vzestup počtu případů se týká celé republiky, nyní jich je hlášených 57, loni jich bylo 48.
U zdravých dospělých lidí onemocnění zpravidla nemá příznaky, pro těhotné je ale rizikem. „Komplikace se vyskytují zejména ve třetím trimestru těhotenství. Systémové onemocnění vyvolává nitroděložní infekci. Bakterie pronikají placentou do plodové vody či přímo do vyvíjejícího se plodu. Hrozí předčasné porody, spontánní potraty, porod mrtvého dítěte nebo infekce novorozence,“ upozornili hygienici.
Onemocnění často způsobuje konzumace potravin kontaminovaných bakterií Listeria monocytogenes. Prevencí je zejména dodržování hygienických zásad při manipulaci s potravinami, důkladná tepelná příprava masa či vajec, důkladné omytí syrového ovoce a zeleniny před jídlem nebo oddělené skladování syrového masa od ostatních hotových potravin. Těhotné ženy a lidé s poruchami imunity by neměli jíst měkké a zrající sýry, lahůdkové saláty a měli by omezit konzumaci opakovaně ohřívaných potravin.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.