Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Brněnská Úrazová nemocnice nově zavedla jednodenní péči pro urologické pacienty

Úrazová nemocnice v Brně zavedla plánovanou jednodenní péči pro pacienty s urologickými potížemi. Pacienti podstoupí potřebné zákroky a ještě ten den mohou jít domů. Díky tomu nemají stres spojený s hospitalizací a rovněž zotavení po zákroku je rychlejší, výhody to má i pro zdravotnický systém. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí nemocnice Andrea Šromová. Ještě letos plánují lékaři také pořízení speciálního nástroje na efektivnější léčbu prostaty.

Jednodenní péče, neboli ambulantní chirurgie, je trendem ve zdravotnictví. „V Úrazové nemocnici zahrnuje zákroky jako odstranění či upevnění varlete, odstranění cysty na varleti či operace vodní kýly. Dále například odstranění nadvarlete, sterilizaci muže, operace křečových žil na varleti či různé typy operací na močové trubici a měchýři,“ sdělila mluvčí nemocnice Andrea Šromová.

Lékaři k zákrokům využívají nové a méně invazivní operační techniky. Příkladem je třeba operace prostaty pomocí výkonného laseru. „Holmiový laser vysílá velmi krátké, ale intenzivní pulzy světla. Když toto světlo dopadne na tkáň, způsobí její velmi přesné odpaření. Umožňuje to provádět operace s minimálním poškozením okolní tkáně a s menším krvácením,“ řekl primář Aleš Chromý. Ještě letos budou lékaři pracovat s dalším novým přístrojem, tzv. morcelátorem. Po odstranění části prostaty pomocí laseru tento přístroj rozdrtí odstraněnou tkáň na malé kousky, ty lze pak snadno vyjmout z těla.

Oddělení se také zaměřilo na rozvoj laparoskopických operací, s cílem v příštím roce zavést robotickou operativu pro urologické pacienty. Robotické operace jsou přesnější a rychlejší, výhodou jsou i menší krevní ztráty a kratší doba hospitalizace, dodala Šromová. Urologické oddělení zaznamenává výrazný nárůst počtu pacientů i provedených zákroků. Zatímco v roce 2020 bylo operací méně než 800, loni to bylo přibližně o 200 více.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky nemocnice, zdraví, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská Úrazová nemocnice nově zavedla jednodenní péči pro urologické pacienty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.