Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Brně léčí deprese ketaminem. Počet zájemců roste

Deprese a další onemocnění léčí ketaminem odborníci v brněnském terapeutickém centru Novém Elysium již zhruba půl roku. Zájemce o terapie s využitím látky, která má psychedelický účinek, evidují od začátku provozu. Prudký nárůst zaznamenali od července, kdy centrum získalo smlouvy s některými zdravotními pojišťovnami. Samoplátce vyjde léčba ketaminem na 29 tisíc korun. Při vykázaní na zdravotní pojišťovnu lidé zaplatí 16 tisíc korun. Sdělil to psychiatr Vojtěch Cink.

Centrum otevřela v březnu Společnost Podané ruce. Zaměřuje se na lidi, kterým standardní léčba nepomohla. Ketaminem asistovaná psychoterapie (KAP) může podle odborníků prospět zejména lidem trpícím těžkou depresí, posttraumatickou stresovou poruchou či úzkostnými poruchami. Používá se také ke zmírnění závislostí, a to nejen na návykových látkách, ale také třeba na sociálních sítích, nakupování nebo pornu. Psychedelika mají působit jako nástroj k zesílení a otevření psychických procesů.

„Aktuálně máme tři podání ketaminu týdně. Tomu odpovídá počet indikací či příprav. Klasická psychiatrická ambulance funguje dvě odpoledne a naplňuje se. Stále jsme ale schopni dát termín v horizontu týdnů nebo měsíce. Vzhledem k všeobecné nedostupnosti péče je to zatím dobrý výsledek," uvedl Cink. Zájemce o KAP musí nejprve absolvovat rozhovor a vyšetření, aby odborníci prokázali, že je pro něj léčba vhodná. „Nejčastěji máme v péči pacienty s diagnózami deprese a úzkostí. Často se jedná o klienty rezistentní na jinou formu léčby," dodal psychiatr.

Podle něj dosud převažují pozitivní výsledky. „Samozřejmě máme i klienty, u kterých léčba nesplnila očekávání a kteří zareagovali pouze velice málo. Dle studií je ale asi deset až 20 procent pacientů odolných i na léčbu ketaminem. Naše pozorování tento předpoklad potvrzuje. Na závažné nežádoucí účinky jsme zatím nenarazili," dodal Cink.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zdraví, Brno, psychiatrie, deprese, ketamin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně léčí deprese ketaminem. Počet zájemců roste  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.