Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Ve Šlapanicích vznikl denní stacionář. Odborníci se tam postarají o lidi s Alzheimerovou chorobou

Šlapanice na Brněnsku vytvořily první denní stacionář pro lidi se sníženou soběstačností. Jeho denní kapacita bude deset lidí, obvykle půjde o lidi nad 65 let či o lidi nad 40 let, kteří trpí lehkou formou Alzheimerovy choroby či jinou formou demence. Provozovatelem bude nezisková organizace Naděje. Dosud takové zařízení ve Šlapanicích a blízkém okolí chybělo a lidé dojíždějí buď do Brna či do Slavkova.

První klienty už může zařízení přivítat tento čtvrtek. „Podařilo se nám aktuálně vyřídit vše potřebné, abychom mohli otevřít. Zájemci se mohou hlásit, když vyplní na našem webu přihlášku. První měsíc bude takový zkušební, kdy si tým osahá zázemí a v půlce září bychom chtěli oficiálně otevřít,“ řekl oblastní ředitel Naděje Jiří Valnoha. O klienty se budou starat tři aktivizační pracovníci a jeden sociální pracovník.

Naděje provozuje podobná zařízení například v Brně na Vinohradech a slouží k tomu, aby lidé, kteří už jsou odkázáni na pomoc jiných, nebyli doma osamělí. „Jedná se o formu aktivní podpory, celý den se mohou tito lidé věnovat nějaké činnosti,“ řekla starostka Michaela Trněná (Čisté Šlapanice). Pobyt ve stacionáři má pomoct udržovat klientům psychický i fyzický stav. Valnoha uvedl, že dopoledne bývá hodně aktivní a klienti dělají činnosti, při kterých si například trénují paměť či jemnou motoriku. Odpoledne už bývá více odpočinkovější a relaxační, k čemuž bude sloužit i odpočinková místnost.

„Věděli jsme, že v domě s pečovatelskou službou je nevyužitá jídelna a obětovali jsme i jeden byt, aby stacionář mohl vzniknout. Nyní tady budou mít jeho klienti kuchyni a jídelnu, v kuchyni mohou sami něco připravovat. Zároveň jim bude k dispozici odpočinková místnost. Lidé sem mohou chodit na různý počet dnů, záleží na nich a jejich rodině,“ popsala fungování Trněná. Připomněla, že lidí s různou formou demence přibývá se stárnutím populace a podobná zařízení jsou čím dál víc potřeba.

Město za vznik zaplatilo zhruba dvanáct milionů korun, necelých šest milionů získalo z dotace. Naděje bude mít prostory od města pronajaté a na finančním zajištění provozu se bude podílet město i obce z okolí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Šlapanice

Štítky sociální zařízení, nemoc, demence, Alzheimerova choroba, stacionář, senior, Šlapanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Šlapanicích vznikl denní stacionář. Odborníci se tam postarají o lidi s Alzheimerovou chorobou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.