Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V nádrži Nové Mlýny jsou sinice. Koupání může být rizikové

Kvalita vody v nádrži Nové Mlýny na Břeclavsku se v porovnání s minulým týdnem zhoršila. Ve dvou lagunách horní nádrže evidují hygienici zvýšený výskyt sinic, vyplývá z údajů na jejich webu. Kvalitu vody hodnotí třetím stupněm z pěti. Stejný stupeň platí také v nádrži u Letovic na Blanensku. Znamená to, že koupání může být pro některé skupiny lidí rizikové. Informace o kvalitě vody najdou na informačních cedulích.

Krajská hygienická stanice sleduje v kraji 22 nejnavštěvovanějších přírodních koupališť. Stav vody rozděluje do pěti kategorií od vhodné po nebezpečnou. Třetí stupeň značí, že koupání v takové vodě může být rizikové třeba pro děti, těhotné ženy nebo alergiky.

Výskyt sinic přetrvává také ve všech pěti koupalištích Brněnské přehrady, kterými jsou Rokle, Rakovec, Osada, Kozí horka a Sokolské koupaliště. Platí tam druhý stupeň. Voda je vhodná ke koupání, ale má zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti. Po koupání by tedy neměly nastat zdravotní potíže, přesto hygienici doporučují osprchování.

Druhý stupeň je dále v rybníku Suchý na Blanensku, kde je voda méně průhledná, a v nádrži Palava na Blanensku. Tam je podle hygieniků zvýšené množství chlorofylu, jsou tam řasy a průhlednost vody snižují jílovité látky. Zbylá koupaliště jsou bez problémů. Nezávadná je voda například v biotopu v Kovalovicích na Brněnsku nebo v koupališti Vémyslice na Znojemsku.

U kvality vody hraje podle hygieniků roli počasí. Vlivem vedra se mohou množit sinice, ale také může být sucho, čímž se sníží průtok vody. Může se tak stát, že se kvalita vody v přírodním koupališti natolik zhorší, že hygienici koupání zakážou. Na jižní Moravě přetrvávají vysoké teploty několikátým týdnem. V příštích dnech mají denní maxima přesahovat 30 stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Nové Mlýny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nádrži Nové Mlýny jsou sinice. Koupání může být rizikové  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.