Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Terapie šokem. Vědci z Brna připravují aplikaci, která lidem pomůže zmírnit strach z pavouků nebo tmy

Virtuální realita může lidem pomoci zmírnit ochromující strach z pavouků nebo tmy. Výzkumníci z Vysokého učení technického (VUT) a Masarykovy univerzity v Brně pracují na aplikaci pro terapii fobií. S technologií BraveMind uspěli v soutěži Prototypuj a ověřuj, kterou pořádá Jihomoravské inovační centrum, uvedl mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Aplikace, kterou by mohli využívat psychoterapeuti při práci s klienty, spojuje princip virtuální či smíšené reality a monitoring biosignálu. „Terapeutický nástroj BraveMind klientům umožní bezpečně reagovat na různé fobické stimuly v kontrolovaném prostředí. Zvýší to efektivitu terapeutických sezení a šetří čas i náklady psychoterapeutů," uvedl Vojtěch Juřík z Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Léčbou specifických úzkostných poruch se zabývá kognitivně behaviorální terapie. Využívá při tom různé metody, včetně odstupňované expozice, kdy je pacient postupně vystavován situacím nebo objektům, ze kterých má strach.

„Přidanou hodnotou řešení BraveMind je objektivní měření biosignálu klienta, který dává jasnou informaci o tom, jak intenzivní expozici má psychoterapeut v daném momentě zvolit," doplnil Oto Janoušek z Ústavu biomedicínského inženýrství Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT. V praxi bude mít produkt podobu brýlí pro virtuální realitu, bezdrátově propojených s nástroji pro měření a vizualizaci biosignálu.

„Aby produkt v současné konkurenci na trhu obstál, musí být technické provedení z hlediska uživatele v podstatě dokonalé – jednoduché, funkčně vyladěné a klientům musí být příjemné ho používat, aby po něm opakovaně sáhli," doplnil další výzkumník z brněnské techniky Vratislav Čmiel.

Funkční prototyp vznikne začátkem příštího roku. Poté chtějí výzkumníci navázat spolupráci s psychoterapeuty, nemocnicemi a odbornými centry, kde chtějí technologii vyzkoušet a pak doladit. „Teprve potom můžeme BraveMind nabízet i komerčně," řekl Juřík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, MUNI, VUT, věda, zdraví, počítače, vysoké školy, aplikace, fobie, mentální zdraví, terapie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terapie šokem. Vědci z Brna připravují aplikaci, která lidem pomůže zmírnit strach z pavouků nebo tmy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.