Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Lékaři v brněnské nemocnici testovali novou technologii. Obraz z exoskopu sledovali odborníci v Praze

Satelitní most při operaci tříselné kýly dnes poprvé vyzkoušely Vojenská nemocnice Brno a Ústřední vojenská nemocnice v Praze. V Brně kýlu lékaři operovali pomocí exoskopu, který umožňuje sledovat zákrok na monitoru ve 3D s vysokým rozlišením. Totéž viděli odborníci v Praze, kteří s Brnem komunikovali.

Snahou testovací operace bylo zjistit, zda je přenos kvalitní a nemá zpoždění. „V budoucnu by měl být exoskop přínosem zejména v krizových situacích, kde si musí chirurg poradit i se stavy, které nejsou jeho obor,“ řekl primář chirurgického oddělení brněnské nemocnice Jiří Navrátil.

Exoskop s rozlišením 4K a 3D vizualizací umožňuje přesné zobrazení většího počtu anatomických detailů a struktur tkání. Operatér při výkonu nesleduje ránu přímo, ale skrze speciální brýle se dívá na monitor obrazovky naproti sobě. „Přístroj také umožňuje vidět ve stejnou dobu stejné věci. Uplatnění může mít třeba v případě válečného konfliktu, kdy na místě musí chirurg udělat i výkon, ve kterém není tak zběhlý. Díky přenosu se na vzdálenost stovek až tisíc kilometrů spojí se specialistou, který mu poradí,“ uvedl primář.

Tříselnou kýlu dnes operoval zkušený chirurg Martin Stračár, jenž radit nepotřeboval. Cílem bylo vyzkoušet přenos dat v reálném čase. Stračár měl po celou dobu více než hodinové operace na hlavě sluchátka s mikrofonem a dorozumíval se s kolegy z Prahy. „Bavili jsme se o tom, co dělám. Reagovali, že to vidí a i když tam bylo nějaké zpoždění, nebyl to problém,“ poznamenal.

Snahou bylo také zjistit, zda bude kvalitnější a rychlejší přenos přes 5G sítě, nebo přes satelit. „Přes 5G sítě byl bez problémů, u satelitu chvíli v Praze viděli jen 2D rozlišení,“ řekl IT odborník Martin Broukal. Zabýval se také tím, s jakým zpožděním přenos v Praze vidí. Je totiž důležité, aby operatér i specialista na vzdáleném přístupu viděli krvácení ve stejný okamžik a byli schopni na něj reagovat. „Satelit má maximálně 0,7 sekundy zpoždění. U 5G sítě je to 1,2 sekundy, ale lze to stáhnout. Limity má přenosová technologie,“ dodal.

V Praze operaci sledoval ředitel brněnské nemocnice Václav Masopust, který si první test pochvaloval. „Spojení bylo velice dobré na 5G síti i satelitu, o něco lepší byly 5G sítě. Došli jsme k tomu, že je lepší méně kvalitní obraz, ale ve 3D. Do budoucna bychom technologii chtěli doplnit o rozšířenou realitu, aby specialista nemusel radit jen ústně, ale mohl i ukázat přesně místo, kde je třeba dát steh navíc, zastavit krvácení a podobně. Počítáme ještě s dalšími testovými operacemi a rádi bychom vybavili nějaké centrum možností telekomunikace, abychom ji zavedli do praxe,“ sdělil Masopust.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojenská nemocnice Brno

Štítky nemocnice, zdraví, věda, internet, Brno, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v brněnské nemocnici testovali novou technologii. Obraz z exoskopu sledovali odborníci v Praze  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.