Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocnice Milosrdných bratří by mohla přejít pod konvent. Nutností je zajištění zdravotní péče, míní radní

Nemocnice Milosrdných bratří by už v příštím roce mohla přejít pod konvent. Zástupci města a Hospitálského řádu svatého Jana z Boha, který nemocnici v Polní ulici vybudoval a následně o ni po zestátnění v roce 1948 přišel, o možném převodu jednají už řadu let. V posledních měsících se ovšem jednání podle Radky Loukotové z brněnského magistrátu týkají především podrobností převodu.

„Převod je právně velmi složitá záležitost. Je nutné ošetřit řadu oblastí, od právní kontinuity přes pracovněprávní vztahy po spolupráci s pojišťovnami, a to vše s jediným záměrem, aby se to negativně nedotklo pacientů," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Pro ČTK doplnila, že již dříve uvedla nějaké termíny převodu. „Nerada bych zase uvedla termín, který by pak případně nebyl dodržen. Obecně víme, že je ideální takové úkony dělat k 1. lednu následujícího roku. Bylo by to optimální, ale v tuto chvíli nejsem schopna říct, jestli se nám to podaří," vysvětlila.

Nutnou podmínkou pro převzetí nemocnice konventem je zajištění zdravotní péče, kterou v zařízení vyhledávají desetitisíce lidí z Brna i okolí. „Záruky ze strany konventu máme a naše dnešní usnesení má být vyjádřením vstřícného stanoviska zase ze strany města," sdělila Dagmar Seidlová (TOP 09), která za brněnské zastupitelstvo plní úkoly v oblasti zdravotnictví.

Nemocnice Milosrdných bratří byla založena v roce 1747, což z ní dělá nejstarší souvisle fungující nemocnici na Moravě a po pražské Nemocnici na Františku také druhou nejstarší v Česku. Areál n Polní se rozvíjel až do roku 1948, kdy byly budovy nemocnice a kláštera zestátněny. V roce 1989 nastala obnova fungování řádu Milosrdných bratří, kterému byly o rok později navráceny v té době existující budovy nemocnice. Tehdy řád pronajal nemocnici za symbolickou cenu městu. V roce 1993 vznikla příspěvková organizace , která nemocnici provozuje dodnes.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, nemocnice, Milosrdných bratří, konvent, převod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Milosrdných bratří by mohla přejít pod konvent. Nutností je zajištění zdravotní péče, míní radní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.