Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně otevřeli nové terapeutické centrum. Lékaři tam pacientům nabídnou léčbu depresí ketaminem

Společnost Podané ruce v jihomoravské metropoli začátkem března otevřela terapeutické centrum. Zaměří se na léčbu depresí i jiných onemocnění. Využijí ketaminem asistovanou psychoterapii, která může pomoct lidem, kterým žádná jiná léčba nezabrala.

Široká škála pacientů

V blízkosti brněnského hlavního nádraží vzniklo terapeutické centrum Nové Elysium, které do nabídky poskytovaných služeb zařadilo také ketaminem asistovanou psychoterapii. „Zaměřujeme se na léčbu celé řady duševních onemocnění, například na deprese, úzkostné poruchy, stres, ale také závislosti,“ uvedla psycholožka a vedoucí centra Darina Zámečníková Havlíčková.

Terapie podle odborníků může pomoci zejména lidem trpícím těžkou depresí, posttraumatickou stresovou poruchou či úzkostnými poruchami. Ketamin má navíc mimořádně rychlý antidepresivní účinek, který nastupuje bezprostředně po podání a přetrvává řadu dní.

Centrum plánuje také spolupráci s ostatními zdravotnickými zařízeními, vědeckými a akademickými pracovišti ve sdílení dobré praxe a vzdělávání. „Chceme, aby Nové Elysium bylo nejen centrem pro léčbu duševního zdraví, ale také komunitou, kde se lidé mohou učit, růst a navzájem se podporovat na cestě ke zdraví,” doplnila Zámečníková Havlíčková.

Po podání ketaminu pacient několik hodin leží pod dohledem lékařů. FOTO: Anna Pospíšilová

Chtějí využít i jiné látky

Brněnské zařízení je jedním z prvních v republice. Vznik centra reaguje na rostoucí potřebu terapeutických služeb v oblasti duševního zdraví. „Výzkum léčiv je velmi pozadu za výzkumem jiných onemocnění. Používají se čtyři typy léků, které ale slouží spíše ke snížení symptomů než léčbě příčiny. Chceme to dělat komplexněji a přinést inovativní typ léčby. Začínáme v Česku dostupným ketaminem,“ vysvětlil předseda správní rady Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

V budoucnu lékaři doufají, že bude možné k terapii používat také jiné látky. „Doufám, že budeme umět využít i další látky, které se ve světě ukazují jako vhodné k léčbě různých traumat. Psychadelika v kombinaci s terapiemi poskytují příležitost pro přeprogramování škodlivých vzorců prožívání a chování. Vhodná je kromě ketaminu například extáze nebo psilocybin, který se vyskytuje v některých druzích hub,“ popsal ředitel Společnosti Podané ruce Viktor Mravčík.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky léčba, deprese, pacient, ketamin, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak to je pro dnešní smutnou dobu velký úspěch a všem, kteří jsou v tom zapojeni opravdu velký dík. Doba je zlá a lidé jsou smutní a bezradní a díky těmto projektům se může těmto lidem podat opravdu pomocná ruka. Přeji všem, kteří pomáhají druhým jakoukoliv formou péče, aby se jim dařilo.

Úterý, 12. března 2024, 06:30Odpovědět

V Brně otevřeli nové terapeutické centrum. Lékaři tam pacientům nabídnou léčbu depresí ketaminem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.