Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Nedostatek lůžek při další možné pandemii vyřešili v bohunické nemocnici. Otevřeli nové oddělení JIP

Všeobecná interní klinika Fakultní nemocnice (FN) Brno, která zajišťuje lůžkovou péči pro přibližně 130 tisíc občanů Brna, má nově svoji vlastní jednotku intenzivní péče. Jde o klíčový projekt ve zlepšování zdravotnických služeb, jelikož pandemie covidu-19 ukázala nedostatek intenzivních lůžek. Oprava budovy, ve které se jednotka intenzivní péče (JIP) nachází, a vybavení stálo téměř 78,6 milionů Kč.

Jednotka slouží u kriticky nemocných nejen k monitoraci ale i umělé plicní ventilaci

Díky novému JIP oddělení na Všeobecné interní klinice FN Brno mohou zaměstnanci nemocnice poskytovat specializovanou péči o pacienty s vážnými a život ohrožujícími stavy přímo v rámci interní kliniky. „Toto umožňuje efektivnější léčbu a sledování pacientů, minimalizuje potřebu transportu a snižuje rizika spojená s přesuny mezi odděleními, která mohou znamenat pro starší pacienty i ztrátu soběstačnosti,“ řekl přednosta Všeobecné interní kliniky Ondřej Ludka.

Před uskutečněním projektu byli pacienti hospitalizováni na lůžkách JIP jiných oddělení ve FN Brno. Kvůli tomu byl v nemocnici častý nedostatek lůžek, což bylo během covidové pandemie velice nepraktické.

Nově vybudovaná JIP se šesti lůžky je vybavena nejmodernější zdravotnickou technikou, mezi kterou patří i boxový sytém, který umožňuje izolaci pacientů a snížení rizika přenosu infekcí. Kromě zvýšení kapacity intenzivní péče, poskytuje nová JIP také lepší pracovní podmínky pro zdravotnický personál.

Budova, kde se JIP nachází, je v provozu téměř 90 let

„Je to začátek nové éry tohoto pracoviště, kdy se klinika stává zcela plnohodnotnou vůči jiným pracovištím. Realizace nebyla jednoduchá, jelikož jsme už od začátku věděli, že opravovat prostory, které původně sloužily jiným účelům nebude jednoduché,“ uvedl Ivo Rovný, ředitel FN Brno.

Budova D, ve které jsou nové prostory JIP umístěny, byla dříve využívána pro administrativní účely a technické zázemí. V době příprav stavby navíc spadala pod křídla památkové ochrany. Spolu s okolními pavilony také patří do takzvané staré zástavby nemocničního komplexu, které jsou v provozu už od roku 1936.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky nemocnice, JIP, otevření, Bohunice

VIDEO: Nedostatek lůžek při další možné pandemii vyřešili v bohunické nemocnici. Otevřeli nové oddělení JIP  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.