Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Choďte na procházky, abyste po Vánocích neztloustli, radí experti z Brna

Dobré jídlo, alkohol a minimum pohybu. Mnozí Češi mají právě s tímto spojené vánoční svátky. Po Vánocích se ale pak mnozí diví, že mají kila navíc. Recept na úspěch přinesli odborníci z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA), kteří doporučují všem dostatek pohybu.

V pozoru před Vánocemi jsou zejména nutriční specialistky brněnského zdravotnického zařízení, kteří se v ambulanci už od podzimu setkávají s dotazy, jak sváteční obžerství zvládnout. Lidem zpravidla radí, aby dbali na rovnováhu. Nárůst tělesné hmotnosti souvisí s tím, že více jí, než spálí. V období vyššího příjmu jídla by proto měli přidat lidé i pohyb. Třeba si jít projít ven, zabruslit si nebo zalyžovat. 

„Vzhledem k tomu, že vánoční pokrmy často konzumujeme namísto běžného jídelníčku, se jejich konzumace na energetické bilanci navíc nemusí vůbec projevit,“ sdělila nutriční terapeutka Barbora Slanařová a dodala, že vyšší tělesná hmotnost v lednu nemusí nutně znamenat nárůst tělesného tuku, ale může být způsobena zvýšenou zásobou jaterního a svalového glykogenu, na který se váže také tělesná voda. 

Podle Slanařové bychom si žádné potraviny neměli přes svátky zakazovat. „Nekategorizujte potraviny a pokrmy na dobré a špatné, nezaslouží si tuto černobílou optiku. Navíc to vede k myšlenkám na 'zakázané' potraviny ve vyšší míře, a protože „zakázané chutná nejlépe“, po konzumaci se mohou dostavit pocity viny a výčitek, jimiž si nenechte Vánoce, ale ani zbylé dny v roce, kazit,“ radí Slanařová. 

Při budování zdravého vztahu k jídlu se lidé mají také zkusit zamyslet, jak z tradičního vánočního menu udělat nutričně vyváženější, a přesto neméně chutnou záležitost. „Například k vánočce si můžeme dát trochu tvarohu a mandarinku. Vyváženější skladbou snídaně předejdeme pozdějšímu přejedení se,“ doporučuje Slanařová. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Fnusa, Rovnováha, Přibírání, Vánoce

Choďte na procházky, abyste po Vánocích neztloustli, radí experti z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.