Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna přišli na nový zlepšovák. Vymysleli přenosnou laboratoř, která odhalí infekční nemoci

Malé zařízení, jež rychle odhalí konkrétní viry nebo bakterie, vyvíjí vědecký tým z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU). Přenosná laboratoř nyní slouží veterinářům, brzy ji ale lékaři plánují používat také k diagnostice lidských pacientů nebo na kontrolu vody.

Zefektivnit odhalování infekčních onemocnění má za cíl vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU. Odborníci tvoří malé přenosné zařízení, které dokáže ve velmi krátkém čase odhalit vybrané viry nebo bakterie. Díky rychlému zjištění zdroje onemocnění lékaři mohou dříve zahájit léčbu, rozměry zařízení navíc umožňují provést testování kdekoliv.

„Koncový uživatel si koupí krabici, ve které bude naše zařízení, náčiní i veškeré chemikálie a materiály potřebné k detekci onemocnění. Při práci musí lidé přesně dodržet návod a ve výsledku by mělo jít o velmi jednoduchou a krátkou operaci,“ popsala Petra Vopařilová z Ústavu biochemie MENDELU.

Výsledným produktem bude malá krabička s vlastní baterií. „Vybavení se bude odvíjet od toho, které patogeny budeme detekovat a pomocí jakých biologických vzorků. Například testování na covid-19 se převážně provádí ze slin. Pro zjištění jiných nemocí ale může být vstupním materiálem moč či krev. To znamená, že příprava vzorku bude vždy individuální a pokaždé trochu jiná,“ vysvětlila Vopařilová.

Od zvířat k lidem

Vědci si kromě urychlení diagnostiky slibují také menší chybovost při vyhodnocení v porovnání s jinými testy. K finálnímu produktu by výzkumníci mohli dospět za zhruba dva roky. Malou laboratoř nyní testují v ordinacích veterináři, zařízení ale podle vědkyně brzy najde uplatnění také v oblasti humánní medicíny. V budoucnu jej využijí i ekologové například k testování patogenů znehodnocujících kvalitu vody.

Vybrané patogeny by podle Vopařilové mohli testovat i praktičtí lékaři. „Ve vzdálenější budoucnosti by tady tato možnost také mohla být. Nejenom, že by pacienti mohli být testováni v ordinacích, ale vedle toho by lékaři s přenosným zařízením mohli přijet kamkoli za pacientem,“ uvedla. Například seniorům nebo imobilním pacientům by nový způsob testování ulehčil častá zdravotní vyšetření.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky Brno, MENDELU, zdravotnictví, vědci, covid-19, testování

Vědci z Brna přišli na nový zlepšovák. Vymysleli přenosnou laboratoř, která odhalí infekční nemoci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.