Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chod jihomoravských nemocnic se před Vánoci nezmění. Lékaři své výpovědi zatím nestahují

Nemocnice v Jihomoravském kraji budou po zbytek roku fungovat v podobném režimu jako nyní. Přestože lékaři uzavřeli dohodu s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), zásadní změny v chodu nemocnic před Vánoci neočekávají. Zdravotníci své výpovědi zatím nestahují a s blížícími se svátky navíc ubývá počet plánovaných zákroků.

Podepsaná dohoda má ukončit odmítání přesčasové práce ze strany nemocničních lékařů. Z peněz, které nemocnice příští rok získají z veřejného zdravotního pojištění, slibuje téměř deset miliard korun na růst odměňování zdravotnických zaměstnanců. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda, který byl od začátku lídrem protestu, po podpisu lékaře vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Na jižní Moravě je podaly stovky lékařů.

Nemocnice ve snaze zajistit akutní péči omezily plánované výkony a vyšetření. „Domluvili jsme se s lékaři napříč nemocnicí, že provoz už víceméně necháme být. Máme pár objednaných elektivních výkonů, ale další lidé nepřibývají. Chirurgická sezona v podstatě končí v polovině prosince, pak se málokdo nechá operovat. Zaměstnanci navíc mají naplánované služby na Vánoce a nechceme v tom dělat zmatek,“ řekl ředitel Vojenské nemocnice Brno Martin Stračár. Dohoda podle něj neřeší systémový problém českého zdravotnictví a nebude mít vliv na dlouhodobý nedostatek lékařů.

Mluvčí brněnské Úrazové nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří Andrea Šromová vnímá situaci podobně. Podle ní zůstane s ohledem na svátky a rozpis služeb v prosinci podobný režim, jaký je nastavený od začátku měsíce. Mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá sdělila, že zatím lékaři výpovědi nestahují a zařízení stále funguje v upraveném režimu. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně jsou podle jejího mluvčího Jiřího Erlebacha signály, že by se chod nemocnice příští týden vrátil do normálu.

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel řekl, že odbory fakultních nemocnic v Brně a Hradci Králové s dohodou nesouhlasí. Mluvčí Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) Lenka Martinková tvrzení ale odmítla. „Představitelé odborového klubu mě ujistili, že vyzvou signatáře výpovědí, aby se individuálně rozhodli s doporučením odvolání svých výpovědí. Deklarujeme, že vedení FN Brno je připraveno podepsat dohodu s VZP o účelově vázaných prostředcích na zajištění profinancování navýšení platů u zaměstnanců,“ sdělila.

Navýšení odměn mají v praxi zajistit dodatky ke smlouvám mezi nemocnicemi a VZP, která mezi zhruba tři sta nemocnic rozdělí k částce na příští rok další tři miliardy korun. Premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že 9,8 miliardy korun na nárůst platů a mezd jde ze systému veřejného zdravotního pojištění. Při jednáních podle něj nešlo ale jen o platy a mzdy zdravotníků, ale také o pracovní podmínky a vzdělávání.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Chod nemocnic, Dohoda, Zvýšení platů, JMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chod jihomoravských nemocnic se před Vánoci nezmění. Lékaři své výpovědi zatím nestahují  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.