Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě kašle a prská stále více lidí. Klasický podzim, varují experti

V Jihomoravském kraji je nyní na 100 tisíc obyvatel 1 777 lidí s akutními respiračními onemocněními. Brno a okolí vykazuje vyšší nemocnost, než je krajský průměr, plyne z aktuálních informací na webu hygieniků. Situaci nyní nehodnotí jako epidemii, vývoj odpovídá podzimní sezoně, řekla ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek.

Akutní respirační infekce, tedy záněty nosohltanu, hrtanu či průdušek způsobené viry, nyní rychleji postihují děti do pěti let a lidi ve věku od 15 do 24 let. Začínají se u nich objevovat případy s typickými chřipkovými příznaky, jako je vysoká horečka nebo suchý kašel. „Lidé tráví více času pohromadě v uzavřených prostorách, ubývá slunečního záření, ochlazuje se. K šíření respiračních infekcí dochází vzdušnou cestou v kontaktech mezi lidmi, případně rukama, přes kliky, madla, zábradlí a podobně," uvedla Ciupek.

Hranice pro epidemii je kolem 2 tisíce nemocných na 100 tisíc obyvatel. „Je ale pouze orientační. Vždy posuzujeme vývoj v čase, rychlost nárůstu nemocnosti a výsledky laboratorních analýz. Jedná se o odborné epidemiologické analýzy všech faktorů, které se k vývoji nemocnosti vztahují, není to jen o čísle," dodala.

Asi na 30 procentech případů akutních respiračních nemocí se podílí koronavirus. Počty hospitalizovaných jsou podle Ciupek minimální a většinou jde o pacienty starší 75 let, kteří mají i jiné zdravotní problémy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Onemocnění, Hygienici, Chřipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

ŠOKUJE MNE, KOLIK LIDÍ CHRCHLE A HEKÁ NA OSTATNÍ V MHD - JE TAK TĚŽKÉ SI POŘÍDIT ROUŠKU A NEFRFLAT NA OSTATNÍ - SOBOUČI NEVYCHOVANÍ BEZ PRAVIDEL HYGIENY!!!!!

Pátek, 1. prosince 2023, 16:16Odpovědět

Na jižní Moravě kašle a prská stále více lidí. Klasický podzim, varují experti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.