Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Češi příliš solí. Zbytečně pak umírají na onemocnění srdce či mozku, tvrdí experti

Na onemocnění srdce, mozku či cév v tuzemsku každoročně zemřou desetitisíce lidí. Kardiovaskulárních příhod by přitom podle odborníků až o 30 procent ubylo, pokud by lidé snížili spotřebu soli o třetinu. Přispět k tomu má Národní program snížení příjmu soli.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Češi průměrně spotřebují 13,4 gramu denně. „Nadměrný přísun soli zvyšuje krevní tlak, který způsobuje mozkové příhody, srdeční infarkty nebo poškození ledvin. Pomocí národního programu bychom chtěli v Česku do roku 2030 snížit příjem soli průměrně o čtyři gramy na den," uvedl přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Jan Václavík.

Většinu přijímané soli obsahují nakupované potraviny. Sůl přidávaná do jídla při vaření nebo přímo při jídle se na celkové spotřebě podílí nejvýše z pětiny. „Sůl obsahují téměř všechny potravinářské výrobky, často ve velkém množství. Hlavním opatřením, je proto omezení obsahu soli v pečivu, uzeninách a dalších výrobcích," sdělil Václavík.

Výrobci by své produkty podle něj měli také lépe označovat a zřetelně na nich uvádět nejen obsah soli, ale i procento, kterým se daná potravina podílí na denní doporučené dávce pro dospělé. Vše musí provázet edukační kampaň, aby lidé pochopili, v čem sůl škodí, a proč je důležité vybírat si potraviny s menším obsahem soli.

Při přípravě národního programu se odborníci inspirovali v zahraničí, kde obdobné programy přispěly k poklesu krevního tlaku populace a snížení úmrtnosti způsobené kardiovaskulárními příhodami. "V Evropě to bylo například Finsko nebo Velká Británie. Výsledky z těchto zemí potvrzují, jak důležitá je preventivní medicína," dodal Václavík. Věří, že pro tuzemský program získá podporu odborných společností, zákonodárců i ministerstev.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Sůl, Brno, Lékaři, Onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi příliš solí. Zbytečně pak umírají na onemocnění srdce či mozku, tvrdí experti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.