Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lékaři v Brně používají 3D modely kostí a orgánů, aby lépe operovali

Moderní 3D tisk stále častěji pomáhá zdravotníkům ve Fakultní nemocnici Brno (FN Brno). Fyzické modely využívají na sálech například při operacích srdce či čelisti pro preciznější práci a plánování zákroku. Výtisky jsou služebníkem i pro pacienty, kterým umožňují lépe pochopit jejich zdravotní potíže.

Neustálé zlepšování lékařské péče s sebou nese mnohé inovativní pokroky a postupy. Mezi klíčové součásti operačních sálů se zařazuje i 3D tisk, na který se hojně zaměřují v bohunické nemocnici.

Využívá se hned v několika oblastech, včetně neurochirurgie, čelistní chirurgie, traumatologie, ortopedie nebo kardiologie. „Mít fyzický model v ruce mění vše. Prostorová představivost z CT zobrazení je velmi omezená, ale ve chvíli, kdy během držím v ruce 3D model, tak jsem schopen si dovolit i větší radikalitu výkonu, protože jsem si jistý tím, kde přesně jsem,“ vysvětlil přednosta Kliniky úrazové chirurgie FN Brno Milan Krtička.  

Novému postupu se podle odborníků nevyrovná ani virtuální nebo rozšířená realita. Například při uzdravování ouška levé síně srdce je nenahraditelný. „Bez modelu bychom nebyli schopni tak dokonale určit velikost okluderu ještě před výkonem,“ okomentoval David Pospíšil z Interní kardiologické kliniky FN Brno.

Chytřejší pacienti

Ačkoliv byly fyzické modely nejdřív spíš vášní jednotlivců, nyní chtějí ve zdravotnickém zařízení postupy sjednotit a profesionalizovat. Letos proto v jihomoravské metropoli vznikla Česká společnost pro 3D tisk ve zdravotnictví, která podporuje vývoj nových terapeutických přístupů. „Také se snaží zavést standardy a licencované programy, aby se technologie stala oficiální součástí lékařských postupů, a tedy součástí úhrad pojišťoven,“ uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Komfort totiž tato novinka přináší nejen doktorům, ale i samotným nemocným lidem. Pacienti díky modelům lépe rozumí svým zdravotním potížím a plánovaným zákrokům, díky čemuž také více spolupracují v celém léčebném procesu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky Brno, FN Brno, zdravotnictví, operace, zdraví, lékaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brně používají 3D modely kostí a orgánů, aby lépe operovali  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.