Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Syfilis není jen strašákem minulosti

PR článek

Léto a letní radovánky. Jste si jistí, že jste si z některého z milostných setkání neodnesli i nežádaný „dárek“ v podobě pohlavně přenosné nemoci? Takový syfilis bohužel není jen nemocí naších předků.

Ve světě přibude každý den asi jeden milion lidí nakažených pohlavně přenosnými chorobami, ročně je to téměř 400 milionů. Odhaduje se, že jen syfilidou celosvětově onemocní až 12 milionů osob.

Syfilis je stále aktuální 

Syfilis (syfilida) je zákeřná, chronická, pohlavně přenosná nemoc, která je stále celosvětově rozšířená. Způsobuje jí bakterie Treponema pallidum z kmene spirochét. Hlavním způsobem přenosu je pohlavní styk. Během těhotenství nebo při porodu však může dojít k přenosu i z matky na plod.

Čtyři stádia nemoci

Příznaky a symptomy syfilidy se liší podle čtyř stádií infekce (primární, sekundární, latentní nebo terciární). Po rizikovém styku s infikovaným člověkem se po inkubační době 15–90 dní objeví první příznaky, jako je vřed v místě vstupu infekce (genitálie, konečník, ústa), který je velký 1 mm až 2 cm. Neléčená syfilis může po čase vážně poškodit prakticky všechny orgány, nejčastěji kůži, kosti, srdce, mozek a míchu.

Kam na test na syfilis v Brně?

Syfilis diagnostikujeme ze stěru ze vředu nebo zjištěním protilátek v krvi pomoci krevního testu. Všechny těhotné ženy jsou také vyšetřovány v rámci screeningu i na syfilis. Test na syfilis je součástí testu na pohlavně přenosné choroby (nemoci), který si můžete zakoupit ve třech variantách podle rozsahu – BASIC, PLUS a EXPERT.

Na krevní testy se lze objednat i online a bez návštěvy lékaře. V Brně se můžete objednat do odběrového místa v Jánské ulici 444/2, které je pro vás otevřeno v každý pracovní den od 6:30 do 11:30 hodin. Stačí si vybrat vyšetření, termín a zaplatit online.

Konečný výsledek můžete konzultovat s lékařem, nebo u odborníků z uLékaře.cz - online poradně s více než 350 lékaři různých specializací, dostupnou 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Těšíme se na vaši návštěvu. Zdraví máte v krvi.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Syfilis, Nemoci, Brno, Vyšetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Ano, někteří ústavní činitelé asi právě procházejí její poslední fází...

Pondělí, 30. října 2023, 10:10Odpovědět

Syfilis není jen strašákem minulosti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.