Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nemocnice v Brně hlásí do služby mobilní paliativní tým. Sestry budou s pacienty doma

Od září vyráží z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) do terénu desetičlenný mobilní tým paliativní péče. Nevyléčitelně nemocným pacientům zdravotníci umožní strávit poslední dny života v domácím prostředí, kde se o ně postará sestra a rodina. S nepřetržitou službou mimo špitál přišli brněnští odborníci jako druzí v Česku.

Lidé s už nevyléčitelnými chorobami často chtějí strávit poslední svůj poslední čas bez hadiček, injekčních stříkaček a doma s rodinou. Aby měli pacienti pohodlí a klid, vzniklo v brněnské nemocnici Oddělení geriatricko-paliativní péče, které se o podobné pacienty stará.

Nově zařízení nabízí takzvaný mobilní hospic, jenž představuje desetičlenný tým odborníků v čele s paliativními sestrami, lékařem, psychologem a sociálními pracovnicemi. „Nevyléčitelně nemocným nemá bohužel akutní medicína už co nabídnout, potřebují spíš klid a pohlazení a pohodu ke svému odchodu. Podle statistik si devadesát procent lidí přeje strávit konečnou fázi života doma,“ uvedla vrchní sestra týmu Hana Kaštan.

Paliativní skupina se postará o pacienty v jihomoravské metropoli a jejím blízkém okolí, kterým zbývá přibližně měsíc života. Nabídne jim nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou službu, při níž za nemocnými do jejich domovů přijde vybraná kmenová sestra. „Je důležité, aby to byl jeden člověk, protože se stává tak trochu členem rodiny. Pro všechny je příjemnější si k sobě domů pouštět důvěrnou osobu. Sestra se o pacienta stará do konce jeho dnů,“ dodala. Pozůstalým následně zdravotnice pomůže s péčí o tělo a spolu se sociální pracovnicí mohou zajistit také pohřeb.

Jiný pacient, jiné potřeby

Frekvence návštěv zdravotníka je rozdílná podle potřeb konkrétního člověka. S pacienty v domácí péči musí nepřetržitě někdo být, ať už rodinný příslušník, kmenová sestra či jiný odborník z týmu. „Velkým benefitem služby je její čtyřiadvacetihodinový provoz. Po směně kmenové sestry se pacienti mohou obrátit na službu konající sestru, která vyjede kdykoliv je potřeba a měla by u něj být nejpozději do hodiny od zavolání,“ informoval mluvčí nemocnice Jiří Erlebach.

Domácí hospic pomůže nejen zvýšit kvalitu života umírajícím lidem, zároveň zmírní přetlak na nemocnici. Pacienti odchází domů z akutních lůžek, které špitál následně obsadit jinými. Mobilní paliativní péči hradí ze sedmdesáti procent zdravotní pojišťovny, část uhradí dotace, počítá se také s přispěvkem rodiny. Tu služba vyjde na zhruba 150 korun za den. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně/Facebook

Štítky nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Brno, paliativní péče, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

FNUSA - TO JE DOBREJ POČIN - POCHVALA Z MÉ STRANY.

Úterý, 29. srpna 2023, 16:37Odpovědět

Nemocnice v Brně hlásí do služby mobilní paliativní tým. Sestry budou s pacienty doma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.