Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odborníci v Brně zvou maminky do porodnice, aby je naučili kojit

Pomocnou ruku při kojení podávají zdravotníci novopečeným maminkám v brněnské fakultní nemocnici. Pěti stovkám zájemkyním letos zadarmo ukazují, jak se o novorozeně starat, aby si ušetřily stres a problémy do budoucna. Ženy motivují, aby se kojení nevzdávaly a zároveň zvedají tuzemskou úroveň laktačního poradenství.

Ačkoliv většina čerstvých maminek odchází z porodnic s přesvědčením, že kojení zvládnou, v praxi se situace ukazuje trochu jinak. Únava, hormony a zahlcení informacemi ze všech stran mají podíl na tom, že snahy o krmení miminka nakonec vzdají. Porodníci z pracovišť v Bohunicích i na Obilním trhu proto zájemkyně školí, a usnadňují jim tak přechod z porodnice domů.

Na začátku roku ve spolupráci s městem spustila Fakultní nemocnice Brno projekt, ve kterém dostane jinak placené specializované školení pět set žen zdarma. „Kojení se jde naučit pouze tou samotnou činností, nijak jinak. Je proto důležité, aby v takové situaci rodičky cítily podporu,“ vysvětlila záměr vedoucí Centra porodní asistence FN Brno Miloslava Kameníková. Dodala, že na nabídku ženy reagují velmi dobře a lekce bývají ihned plné.

„Na kurz si s sebou jako doprovod můžou vzít, koho chtějí. Navštěvují nás jak prvorodičky, tak matky, které už děti mají. Těm se stává, že rozklíčují, kde se třeba v minulosti stala chyba,“ doplnila.

Jen za minulý rok v brněnské porodnici přivedli na svět šest tisíc dětí, placené mateřské kurzy prošlo okolo 2 600 žen. Největší zájem dlouhodobě zaznamenávají o informace týkající se přímo porodu, podle Kameníkové tím ale pro maminky vše teprve začíná. 

Lekcemi kojení chtějí specialisté z jihomoravské metropole těhotné ženy navnadit, aby se o laktační poradenství více zajímaly. Ačkoliv podle brněnské odbornice krmení dětí z prsu přináší mnoho nejen zdravotních benefitů, informování a péče v týkající se této problematiky není v Česku dostatečná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Brno, FN Brno, porodnice, kojení, mateřství, kurz, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci v Brně zvou maminky do porodnice, aby je naučili kojit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.