Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lékaři z Brna léčí chrápání i nespavost v novém centru

Pacienti spánkového centra v Brně se vyspí v novém. Nemocnice Bohunice zrekonstruovala pro potřeby spánkové medicíny patro budovy v ulici Netroufalky. Nové prostředí přinese větší komfort v podobě jednolůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením.

Po roce provizorního provozu se spánkové centrum Fakultní nemocnice v Brně přesunulo do nově zrekonstruovaných prostor nedaleko hlavního areálu v Bohunicích. Dvouetapová rekonstrukce budovy v ulici Netroufalky stála přes sedmnáct milionů korun a nemocnice ji zaplatila z vlastního rozpočtu.

Pracoviště slouží především lidem, kteří trpí chrápáním a následnými dechovými pauzami, při kterých tělo nemá dostatek kyslíku. „Prototyp našeho pacienta je muž středního věku s nadváhou, který ve spánku chrápe. U žen se podobné problémy vyskytují zhruba o polovinu méně, zato je většinou trápí nespavost, která souvisí s životním stylem a vnějšími faktory,“ vysvětlil přednosta kliniky Ondřej Ludka.

Léčba spánkových poruch

Bohunické centrum se na rozdíl od většiny ostatních spánkových center v tuzemsku nezaměřuje jen na poruchy dýchání. Diagnostikují a léčí celé spektrum spánkových poruch. „Technici monitorují i spánkové fáze, pohyby těla i vydávané zvuky. Pacienty kromě snímačů na těle sledují i kamerou v místnosti,“ přiblížila mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

K vyšetření ve spánkovém centru pacienta většinou doporučí praktický lékař nebo specialista, kterým může být například kardiolog. „Sestřičky napojí pacienta na přístroje. Pak si do večera zvyká na prostředí. Když v noci usne, spánek sledují na přístrojích spánkoví technici, kteří z dat následně udělají analýzu,“ popsala proces vrchní sestra Jana Toufarová s tím, že na termín pacienti čekají zhruba dva měsíce.

Větší pohodlí pro pacienty i lékaře

Fakultní nemocnice Brno provozuje spánkovou medicínu už řadu let. Nyní zlepšuje podmínky pro pacienty i personál. „Dřív bylo spánkové centrum ve výškové budově v areálu a následně bylo provizorně ve vedlejší budově v ubytovně sester. Nová budova bude pro všechny komfortnější. Pacienti mají nově vlastní sociální zařízení a pokojíček sami pro sebe, který je navíc odhlučněný a nechybí ani světelná izolace, aby spánek opravdu nic nerušilo,“ vysvětlila Drbně Plachá.

Centrum zatím zabírá jedno patro budovy, kde se nachází zázemí a pokoje pro šest pacientů. Do budoucna počítá nemocnice s rozšířením a vytvořením komplexního centra. „Záměrem nemocnice je rekonstruovat budovu celou, ale momentálně musíme vyřešit financování. Rádi bychom požádali o dotace,“ řekla Plachá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky spánek, FN Brno, Bohunice, spánkové centrum, medicína, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři z Brna léčí chrápání i nespavost v novém centru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.