Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pacienty ve Znojmě léčí pomocí kostí od dárců

Premiérovou operaci, při které použili odebranou kost žijícího dárce, provedli lékaři ze znojemské nemocnice. Implantace cizí tkáně zlepšuje hojení pacientů po úrazu. Prvním příjemcem se stal pacient s roztříštěnou zlomeninou horní části holenní kosti.

Znojemští odborníci využívají k implantaci hlavice stehenních kostí, kterých loni odebrali dvaadvacet. Jako potenciálně vhodné dárce oslovili pacienty před totální náhradou kyčelního kloubu. Ještě než získanou tkáň využili v praxi, museli ale zdravotníci vyčkat na uplynutí půlroční karantény. Vyjmutá hlavice se totiž vloží do dvou sterilních nádob, kde leží v hlubokém zmrazení.

K premiérové operaci přistoupili lékaři letos na začátku března, kdy se do nemocnice dostal zraněný člověk s roztříštěnou zlomeninou horní části holenní kosti s kostními defekty. Dárce i příjemce kosti museli ještě před zákrokem podepsat souhlas s možnou implantací. „Celý proces je oboustranně anonymní. Dárce tedy neví, kdo dostal jeho tkáň a příjemce nezná dárce. Implantující lékaři pracují pouze s číslem produktu," vysvětlila mluvčí Nemocnice Znojmo Petra Veselá.

Pomáhá hojit kost

Při implantaci využívají lékaři takzvanou spongiózní kost ze středu hlavice. „Ta je vložena po kouskách do defektu poraněné kosti. Výhodou metody je kostní struktura štěpu, která slouží k přehojení poraněné kosti jako lešení s následným přehojením do standardního tvaru a struktury kostní tkáně,“ vysvětlil primář Ortopedicko-traumatologického oddělení Martin Komzák s tím, že alternativním řešením jsou uměle vytvořené kostní cementy, které mají pro nohu pouze opěrnou funkci. 

S využíváním kostí dárců mají v tuzemsku zkušenosti jen v několika zařízeních, například ve Fakultní nemocnici Brno, Oblastní nemocnici v Kladně či Národním centru tkání a buněk. „I když se celý proces zdá velmi jednoduchý, získání oprávnění a veškerá administrativa spojená s tkáňovým zařízením stála nemalé úsilí a práci kolegů,“ uvedl ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice znojmo, zdravotnictví, dárcovství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienty ve Znojmě léčí pomocí kostí od dárců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.