Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé s nadváhou zvládají onemocnění covidem hůř, zjistili brněnští výzkumníci

Více než tři čtvrtiny lidí starších 50 let, kteří byli v Evropě hospitalizovaní s covidem, měly nadváhu. Zhruba třetina z nich byla obézní. Podle vědců z brněnského Národního institutu SYRI tak nadváha u pacientů s nemocí covid zvyšuje pravděpodobnost hospitalizace. Upozornili také, že problém je aktuální i pro českou populaci, kde se rok od roku zvyšuje průměrný index tělesné hmotnosti.

Výzkumníci se zaměřili na data asi dvou tisíc lidí sesbíraná ze studie Share krátce poté, co se v roce 2021 v Evropě objevila druhá vlna pandemie covidu s vlnou úmrtí. Hospitalizováno bylo asi 16 procent lidí z pozitivně testovaných. Více než 75 procent z nich mělo nadváhu nebo bylo obézních. „Pravděpodobnost hospitalizace u jedinců s covid-19 pozitivitou a zároveň obézních byla přibližně 1,5krát vyšší než u osob s takzvanou zdravou hmotností,“ uvedla vedoucí výzkumné skupiny zaměřené na socioekonomické nervonosti ve zdraví Dagmar Dzúrová.

Lidé s obezitou podle mluvčího institutu Filipa Vrány nepatří ke skupinám, které hojně využívaly možnost očkování proti covidu ke snížení rizika závažného průběhu. „Proč tomu tak přesně je, zatím není zřejmé. Nejnovější studie ale ukázaly, že strach a skepse vůči očkování se zvyšovaly s váhou a byly spojeny s vyšším odmítnutím vakcíny," uvedl. Vyšší váhavost vůči očkování má podle něj ale z různých výzkumů mnoho dalších faktorů. „Patří mezi ně především důvěra v systém, náboženství, úroveň dosaženého vzdělání. Očkování také více odmítají některé etnické skupiny obyvatel," dodal.

Očkování přitom mohlo pomoct. „Jedinci, kteří nedostali vakcínu proti covidu, měli 1,8krát vyšší pravděpodobnost, že budou s onemocněním hospitalizováni, než ti, co očkování využili,“ uvedla japonská výzkumnice SYRI Maika Ohnová. Podle ní účinnost vakcín nemusí být stejná u osob s obezitou ve srovnání se zdravou hmotností.

„Nicméně to neznamená, že vakcíny neochrání osoby s obezitou před závažným průběhem onemocnění spojeným s hospitalizací,“ dodala. V Česku loni podle dostupných dat trpěla zhruba pětina žen a mužů obezitou a zhruba třetina Čechů ve volném čase nesportuje nebo se hýbe jen zřídka.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SYRI

Štítky Brno, vědci, výzkum, SYRI, covid, pandemie, nemoc, koronavirus, očkování, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé s nadváhou zvládají onemocnění covidem hůř, zjistili brněnští výzkumníci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.