Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice Blansko má nové dekontaminační zařízení na infekční odpad

Nemocnice Blansko má nové dekontaminační zařízení, které zpracuje infekční odpad tak, že je s ním možné nakládat jako s běžným komunálním odpadem. Díky tomu ušetří ročně asi 800 tisíc korun. Na webu radnice to uvedla mluvčí nemocnice Marie Kalová.

Dekontaminační zařízení dokáže zredukovat množství infekčního odpadu a zbavit jej choroboplodných zárodků. „Toto speciální zařízení mechanicky zpracuje veškerý infekční odpad tak, že jeho objem rozemletím zredukuje o 80 procent a hmotnost o 25 procent. Pomocí mikrovlnného záření se poté obsah sterilizuje a vzniká z něj hmota, se kterou lze nakládat skoro jako s běžným komunálním odpadem," uvedla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Mezi infekční odpad, který je nutné zlikvidovat podle specifických pravidel, patří například použité obvazy, pleny, injekční jehly a stříkačky, infuzní a transfuzní sety, laboratorní a operační materiál, rukavice a další jednorázové ochranné pomůcky. Mluvčí řekla, že cena za likvidaci odpadu, zvláště infekčního, rychle roste. V souvislosti s koronavirovou pandemií navíc výrazně vzrostl i jeho objem.

„Ročně produkujeme 50 až 60 tun infekčního odpadu. Doposud jsme jej likvidovali prostřednictvím vysoutěženého poskytovatele služby ve spalovně nebezpečného odpadu. Tato likvidace stojí 25 korun za jeden kilogram odpadu," uvedl provozně technický náměstek blanenské nemocnice Karel Horák. Oproti tomu cena za likvidaci jednoho kilogramu běžného komunálního odpadu se pohybuje v řádu korun. Ročně tedy nemocnice ušetří až 800.000 korun.

Nemocnice Blansko slouží pro region zhruba se 110 tisíci obyvateli. Zařízení má přes 450 zaměstnanců, z toho je více než 70 lékařů a téměř 300 lidí je zaměstnáno jako střední zdravotnický personál.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNUSA

Štítky ČR, nemocnice, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Blansko má nové dekontaminační zařízení na infekční odpad  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.