Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lékaři našli ve znojemském babyboxu Kačenku. Byla zabalená do trička

Malou holčičku objevili v úterý večer lékaři v babyboxu ve znojemské nemocnici. Dítě, které bylo zabalené jen ve vytahaném tričku, je zdravé. Zdravotníci novorozeně pojmenovali Kateřina. Jméno dostalo po ošetřující lékařce. Jedná se o první případ, kdy někdo ve Znojmě odložil kojence do specializované schránky.

Alarm uslyšeli znojemští zdravotníci z novorozenecké jednotky intenzivní péče krátce po desáté hodině večer. Rychle spěchali do schránky, v níž našli asi dvoudenní holčičku. Miminko bylo jen v tričku a novorozenecké podložce. Po standardním ošetření lékaři konstatovali, že je dítě zdravé. Dostalo jméno Kateřina. Pojmenování získalo po lékařce, jež ho vyzvedla.  

„Kačenka je přibližně 2-3 dny stará, váží 2740 gramů a měří 47 centimetrů. Velmi dobře přijímá stravu a daří se jí dobře,“ uvedla Petra Veselá, mluvčí Nemocnice Znojmo.

Babybox v Nemocnici Znojmo funguje od roku 2015. Doposud do něj nikdo dítě nevložil. Letos se jedná o první případ na jižní Moravě. Služba funguje v České republice od roku 2005 a zasloužil se o ni Ludvík Hess. V České republice aktuálně funguje 84 schránek, které mají za cíl zachránit život dětí, jichž se zřekli rodiče.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Štastný, Nemocnice Znojmo

Štítky Znojmo, Lékaři, Babybox, Nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři našli ve znojemském babyboxu Kačenku. Byla zabalená do trička  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.