Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jižní Moravu několikátý týden trápí epidemie chřipky. Myjte si ruce a větrejte, radí hygienici

V Jihomoravském kraji ubylo za předchozí týden lidí s akutními respiračními nemocemi a chřipkou, epidemie ale trvá. Mezi 1,2 milionu obyvatel je podle posledních údajů kolem 23 tisíc nemocných, což je mezi týdně pokles asi o tisíc nemocných. Téměř pětinu onemocnění tvoří chřipka.

Údaje zveřejnila šéfka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní poklesla nemocnost u dospělých, nárůst počtu nemocných ale hygienici vnímají u školáků a předškoláků.

Epidemie začala loni v prosinci a trvá devátým týdnem. Je nejsilnější za pět let, protože před vánočními svátky dosahovala nemocnost i více než 40 tisíc lidí. Hygienici dostávají informace z ordinací praktických lékařů a pediatrů. Proto je možné, že je v populaci více nemocných, ale na lékaře se neobrátili.

Na sto tisíc obyvatel nyní připadá 1903 nemocných, v předešlých dvou týdnech se hodnota pohybovala kolem dvou tisíc na stejné množství obyvatel. Chřipka tvoří 17 procent všech nemocí. „Vyšší nemocnost nad celokrajským průměrem je v okrese Hodonín a Blansko," poznamenala Ciupek. Podle ní přibývá bakteriálních komplikací, nejčastěji peumokokové infekce dolních cest dýchacích a streptokokové angíny.

Hygienici doporučují dodržovat základní zásady prevence a léčby. Doporučují umývat si ruce, pít dostatek teplých nápojů, dostatečně spát a v uzavřených prostorách pravidelně větrat. Pokud lidé onemocní, neměli by se snažit nemoc přecházet a měli by omezit kontakt s dalšími lidmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jihomoravský, Kraj, Epidemie, Hygiena, Chřipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

že ale zmrznete, to už je jiná věc...chřipka je v tuto dobu každoročně, nebo se mýlím? Že nejsou léky? Ty mají 8 kamionů od našich představitelů na UA

Úterý, 7. února 2023, 13:46Odpovědět

Diskutér T.

Pořád si myji ruce a větrám a naproti mně v šalině si utírá noc cizinec do rukávu a pšiká aspoń 15x na celou šalinu bez kapesníku - tak zase budu muset v práci vyvětrat, abych to nedostal!!!

Úterý, 7. února 2023, 09:21Odpovědět

Jižní Moravu několikátý týden trápí epidemie chřipky. Myjte si ruce a větrejte, radí hygienici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.