Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vaše krev pomohla pacientovi. Brněnská fakultka píše děkovné smsky dárcům

Kam putuje krev dárců z jihomoravské metropole se nově dozví lidé pomocí sms. Fakultní nemocnice v Brně rozešle dobrovolníkům zprávu ve chvíli, kdy jejich krev pomáhá některým z pacientů. Služba, která se v zahraničí těší oblibě, je podle mluvčí nemocnice poděkováním za nesobecký čin.

Sms zpráva přijde dárcům krve, plazmy i destiček. „Textové zpráva se odešle ve chvíli, kdy je transfuzní přípravek vyrobený od dárce vyexpedovaný a někomu pomáhá. Z jednoho odběru krve se vyrobí hned několik přípravků," uvedla mluvčí brněnské Fakultní nemocnice Veronika Plachá.

Dobrovolníkům může přijít i více sms, protože odebraná krev putuje za více pacienty. Zároveň je možné, že dárce obdrží zprávy až několik dnů po odběru. Podle Plaché uchovává nemocnice červené krvinky nanejvýš čtyřicet dva dnů, plazmu mrazí až na tři roky a destičky vydrží pět dnů.

Nemocnice službu zavedla na opakované žádosti ze strany dárců. „V zahraničí jsou děkovací sms trendem už dlouho. Chápeme, že v době reklam může být služba pro někoho obtěžující. Nicméně bychom byli rádi, kdyby byla brána odlišným způsobem. SMS je poděkováním za nesobecký čin," dodala Plachá.

Fakultní nemocnice Brno je největší transfuzním střediskem v zemi, a kromě vlastních potřeb zásobuje krví i další nemocnice. V registru má tisíce lidí, ne všichni ale chodí pravidelně. Nové dárce tedy nemocnice stále hledá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nicole Piňasová

Štítky krev, Brno, Fakultní nemocnice, sms, darování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaše krev pomohla pacientovi. Brněnská fakultka píše děkovné smsky dárcům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.