Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nelezte na led, varují vodohospodáři Jihomoravany a očekávají oteplení

Jihomoravští vodohospodáři vydali varování, jež adresují bruslařům i milovníkům procházek po zamrzlých vodní dílech. I přes to, že teploty klesly v posledních dnech pod bod mrazu, není led nádrží či rybníků dostatečně pevný. Navíc odborníci očekávají, že v následujících dne dorazí oteplení.

Výstrahu vydali vodohospodáři z Povodí Moravy, kteří spravují většinu jihomoravských přehrad, nádrží či rybníků, v pondělí. Informaci vydali na základě měření tloušťky ledu z posledních dnů. 

Během posledních dnů docházelo vlivem nízkých teplot k částečným zámrzům hladin na některých nádržích a jezových zdržích. V současnosti se tloušťky ledu na vodních nádržích pohybují maximálně v řádu jednotek centimetrů, proto nedoporučujeme vůbec na led vstupovat. Některé vodní nádrže nejsou zamrzlé vůbec,“ konstatoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodáři tvrdí, že chození na led je zrádné z více důvodů. Pevnost povrchu ovlivňuje například nestejnoměrně proudící voda a kolísání hladiny. Na některých místech je tak led natolik slabý, že praskne i při malém zatížení. Podle Chmelaře je vstup na zamrzlé plochy vodních děl nebezpečný i s ohledem na to, že v příštích dnech očekávají meteorologové výrazně oteplení. Na venkovní bruslení či hokej si proto lidé mají nechat zajít chuť. 

Upozorňujeme, že vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně,“ uzavřel Chmelař. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Brno, Jihomoravský, Povodí Moravy, Led, Nádrže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelezte na led, varují vodohospodáři Jihomoravany a očekávají oteplení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.