Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podané ruce zahajují kampaň na očkování posilovací dávkou. Očkování u nich podporují i Konvalinka se Smejkalem

PR článek

Podané ruce zahajují kampaň na očkování posilovací dávkou. Od pondělí 12. září je navíc možné přeočkování proti COVID-19 novými modifikovanými mRNA vakcínami. Očkovací kampaň pro očkování posilujícími dávkami zahájila dnes Společnost Podané ruce. Kampaň podpořili také Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEMu, a Jan Konvalinka, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Jejich podobizny jsou k vidění na propagačních plochách v Brně. V očkovacím centru Bohéma se mohou od 12. září nechat zájemci naočkovat novou modifikovanou vakcínou Comirnaty Original/Omicron BA.1.

Společnost Podané ruce upozorňuje na benefity očkování dlouhodobě. „Naše studie ukazují, že hladina protilátek po očkování proti COVID-19 v řádu několika málo měsíců klesá a ochrana proti infekci se snižuje. Podzim je tradičním obdobím respiračních onemocnění a COVID-19 ještě zdaleka neřekl poslední slovo. V našem očkovacím centru Bohéma v Janáčkově divadle provádíme přeočkování proti COVID-19 novými účinnějšími modifikovanými mRNA vakcínami, přijít se přeočkovat může každý. Sníží tím významně riziko infekce, ale zejména jejího těžkého průběhu a úmrtí,” uvádí ředitel výzkumu a vzdělávání Společnosti Podané ruce a epidemiolog Viktor Mravčík.

Na podporu očkování si Podané ruce připravily kampaň, jejími tvářemi jsou Petr Smejkal a Jan Konvalinka. Ředitel společnosti Jindřich Vobořil vysvětluje důvod jejich zapojení do brněnské kampaně: „Po celou dobu trvání covidové epidemie byli Smejkal s Konvalinkou velkými podporovateli toho, co naše společnost dělala. Požádali jsme je proto, aby se stali tvářemi současné kampaně na přeočkování.”

Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEMu a šéf skupiny MeSES k tomu říká: „Činnost Společnosti Podané ruce byla po celou dobu epidemie o několik kroků napřed. Jak jsem říkal loni při vystoupení na brněnském Mendel festivalu – kdyby se celá Česká republika chovala jako Podané ruce, neřešili bychom zdaleka takové problémy. Testování, které u nás spustily mezi prvními, nás mohlo ušetřit minimálně několika týdnů lockdownů a zachránilo by mnoho životů, pokud by to nebylo celé pouze v Brně, ale celostátně. Stejné to bylo u očkování. Pokud by se očkovalo podle jejich přístupu, dobrovolně by se nechalo naočkovat daleko více lidí, čímž by se zachránilo hodně životů.”

Přístup Společnosti Podané ruce k očkování byl jiný především v tom, že od samého začátku nabízely očkování bez předchozí registrace a maximálně se snažily přiblížit očkování lidem. Naše mobilní týmy vyjížděli do čtyř krajů České republiky, jezdili jsme také očkovat imobilní pacienty.

COVID-19 stále není za námi. V současnosti se mu nevěnuje příliš velká pozornost a Podané ruce jsou prakticky jediní, kteří hlasitě říkají, že podzimní přeočkování je důležité. Zvláště pro starší populaci. Prevence je totiž vždy levnější než hasit případný požár a je opravdu škoda každého života, který kvůli těžkému průběhu COVIDu vyhasne. Očkování je nejúčinnější zbraní proti COVIDu a ještě tuto sezónu lze další posilující dávku vakcíny jednoznačně doporučit,“ říká Jan Konvalinka, současný ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Závěrem Vobořil dodává: „Nehodláme nikoho k očkování nutit, je to nyní zcela na rozhodnutí každého, ale můžeme to na základě našich zkušeností za poslední rok a půl jenom doporučit.”

Praktické informace:

Společnost Podané ruce ve svém očkovacím centru Bohéma, které se nachází v prostorách Janáčkova divadla v Brně, od pondělí 12. září provádí přeočkování proti COVID-19 novými modifikovanými mRNA vakcínami. K dispozici je modifikovaná vakcína Comirnaty Original/Omicron BA. 

Od zahájení nové vlny očkování od 18. července 2022 bylo v očkovacím centru Bohéma v Brně naočkováno téměř 5 tisíc dávek vakcíny, z toho většinu (70 %) tvořily čtvrté dávky.   

Očkovací centrum Bohéma se nachází v budově Janáčkova divadla, je otevřeno 6 dní v týdnu od pondělí do soboty. Očkuje se od pondělí do soboty od 8:00 do 16:00. Společnost Podané ruce zahájila provoz v Bohémě v červenci 2021 a byla první nestátní organizací, která otevřela podobné velkokapacitní walk-in očkovací centrum, kde je možno se naočkovat i bez předchozí registrace. Centrum vzniklo ve spolupráci se statutárním městem Brnem a Diecézní charitou Brno, za podpory Jihomoravského kraje. Z celou dobu fungování centra v něm bylo podáno přes 87 tisíc dávek vakcíny, dohromady i s mobilním očkováním Společnost Podané ruce podala přes 138 tisíc dávek vakcíny. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Podané ruce, Neziskovka, očkování, Covid, vakcína, Jan Konvalinka, Petr Smejkal, COVID-19, Brno, Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, Jindřich Vobořil, Česko, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podané ruce zahajují kampaň na očkování posilovací dávkou. Očkování u nich podporují i Konvalinka se Smejkalem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.