Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnské nemocnice trápí koronavirus i klíšťata. Očkujte se, radí lékaři

Infekční klinika brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích se plní v současné době nejen pacienty s covidem, ale i klíšťovou encefalitidou a boreliózou. Počty nakažených parazitem zůstávají sice stejné jako v uplynulých letech, podle odborníků je počet pacientů ve skutečnosti vyšší. Doporučují očkování.

Pokud na sobě pozorujete červené skvrny v místě přisátí klíštěte, obrnu lícního nervu nebo horečku, zbystřete. Na vině je možná borelióza nebo klíšťová encefalitida. „Nelze říci, že počet dvou hlavních onemocnění v Česku přenášených klíšťaty by byl v letošním roce abnormálně vysoký. Do konce července bylo hlášeno přes dvě stě padesát případů klíšťové encefalitidy, což je zhruba stejné jako v uplynulých letech. Počty hlášených případů boreliózy ale berme s rezervou. Mnoho lidí onemocnění nenahlásí,“ uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno Petr Husa.

Odborníci apelují na brzké odstranění parazita, jelikož doba přisátí hraje velkou roli. Boreliózu klíště předá po více než dni od přisátí, u encefalitidy je přenos naopak velmi rychlý. Podle primářky infekční kliniky FN Brno Radany Pařízkové se lidé i lékaři často více bojí právě boreliózy. Klíšťová encefalitida je ale mnohem závažnější onemocnění, při kterém poměrně často dochází k obrně končetin a nevylučuje se ani smrt pacienta.

Prohlídka po dni v přírodě je zásadní a odhalí kožní reakce typické pro boreliózu, která se léčí antibiotiky. Proti encefalitidě dosud žádná farmaceutika neexistují a zmírňují se pouze příznaky onemocnění. Lékaři doporučují fyzický i duševní klid, jinak si pacient koleduje o delší nebo komplikovanější průběh. Jedinou ochranou je očkování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Klíšťata, borelióza, klíšťová encefalitida, očkování, FN Brno, klíště, pacient, lymská borelióza, Brno-Bohunice, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Petr Husa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské nemocnice trápí koronavirus i klíšťata. Očkujte se, radí lékaři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.