Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně léčí zvětšenou prostatu bez operace. Pomáhá vodní pára

Namáhavé močení, pocit nevyprázdněného měchýře a časté návštěvy toalety. S projevy nezhoubného zvětšení prostaty se podle odborníků setkává drtivá většina mužů. Brněnští lékaři nově pacientům poskytují úlevu pomocí vodní páry.

První problémy se mohou objevit již po čtyřicítce, po osmdesátém roku života se týkají až devadesáti procent mužů. Zvětšená prostata znamená obtíže při močení i nekvalitní spánek kvůli častému vykonávání potřeby. Dvaasedmdesátiletý Jan Ch. se s příznaky nepříjemné nemoci začal poprvé potýkat před patnácti lety.

Onemocnění začalo Janovi postupně zasahovat do osobního i pracovního života. „Začal jsem se vyhýbat některým věcem, například autobusům. Dlouhá cesta bez možnosti navštívení toalety pro mě byla nepředstavitlená. V noci jsem se budil po hodině a půl. Postupně se problémy zhoršovaly a léky, které jsem užíval, už neúčinkovaly dostatečně,“ vysvětlil Drbně muž.

Pára se aplikuje přes močovou trubici

Pomoc našel Jan Ch. na brněnské klinice, jejíž lékaři provádějí metodu Rezum. Zákrok spočívá v několikačetné aplikaci sterilní vodní páry do prostatické žlázy, která v důsledku zmírňuje nežádoucí obtíže a zlepšuje průtok močení. 

Novou metodu, která zmenšuje přechodovou zónu prostaty, využíváme v Brně přes dva roky. Pára se vstříkne přes močovou trubici a zákrok probíhá s lokálním umrtvením,“ popsal urolog Dalibor Pacík, který se na výzkumu léčby osobně podílel.

Metodu, kterou lze provést ambulantně, nehradí zdravotní pojišťovny a její cena se šplhá k osmdesáti tisícům korun. Výsledek ale podle Jana, jenž zákrok podstoupil před rokem, stojí za to. „Ve svém věku jsem už nechtěl riskovat klasickou operační léčbu, která zahrnuje celkovou anestezii. Tento zákrok trval deset minut a pomohl mi k lepšímu životu. Připadám si zase jako mladý kluk,“ řekl pacient.

Rezum mohou, stejně jako další léčebné metody, doprovázet nežádoucí účinky. Podle Pacíka ale nebývají vážné. „U několika procent pacientů se objevily například infekce močových cest. Problémy ale byly vždy přechodné a léčitelné antibiotiky,“ vysvětlil lékař s tím, že léčba párou může pomoci také mužům, u kterých došlo kvůli zvětšení prostaty k úplné zástavě močení.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nicole Piňosová, SurGal Clinic

Štítky léčba, prostata, nemoc, zdravotnictví, Brno, vodní pára, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně léčí zvětšenou prostatu bez operace. Pomáhá vodní pára  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.