Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tato vlna koronaviru je silnější, než se čekalo. Plošné resktrikce nebudou

Některá očkovací centra mimo nemocnice, kde se proti koronaviru očkovalo, v září pravděpodobně obnoví provoz. Novinářům to při návštěvě královéhradecké fakultní nemocnice řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Plošné zavedení protiepidemických opatření vyloučil. Nynější vlnu koronaviru označil za očekávanou, i když se podle něj nepředpokládalo, že bude tak silná.

Počty pacientů, kteří jsou pozitivně testovaní, odpovídají predikcím Ladislava Duška (ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky). Počet hospitalizovaných a těch se závažným průběhem se zásadním způsobem nezvyšuje. Klíčové je, že naprostá většina pacientů nemá zásadní potíže a leží doma. Virus se změnil, a to, že člověk chytí covid i dvakrát za rok, to se stává realitou," řekl Vlastimil Válek.

Epidemie v Česku několik týdnů zrychluje, důvodem jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron. Ke konci minulého pracovního týdne byly v nemocnicích podle údajů ministerstva čtyři stovky lidí s covidem a ve vážném stavu byla zhruba desítka pacientů.

Posilující dávka

Lidé starší 18 let, kteří mají od přeočkovaní proti covidu-19 více než čtyři měsíce, si nyní mohou přijít pro další posilující dávku. Přeočkování nyní doporučuje ministerstvo zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let. V ČR se začalo s vakcinací proti covidu-19 na konci roku 2020. Očkovacích dávek proti koronaviru je podle Válka dostatek.

Bojím se listopadu, prosince a ledna. Z toho důvodu jsem si troufl spustit očkování (čtvrtou dávkou) již v tomto týdnu. Šest až sedm měsíců, které budou rizikové, budou očkovaní občané dostatečně chráněni," řekl Válek.

Podle něj panuje mezi většinou odborníků shoda, že po čtvrté dávce ochranný efekt proti vážnému průběhu nemoci trvá šest až sedm měsíců. "V současné době máme téměř 300 očkovacích míst. Hlavní zvýšení počtu očkovacích míst chceme od 15. srpna, kdy bychom chtěli systematicky očkovat v domovech pro seniory. Je tu jasná shoda s krajskými koordinátory a hejtmany," řekl Válek.

Za dvě hlavní zbraně proti šíření koronaviru považuje preventivní očkování a nošení roušek nebo respirátorů. „V České republice neplánujeme, že bychom vyhlásili nouzový stav a nařídili, že se všude musí chodit s respirátory, ale cestou krajských hygienických stanic, standardním způsobem, jsme dali doporučení nemocnicím a ústavům sociální péče, aby zavedly povinnost mít respirátory ve svých zařízeních," řekl Válek.

Kvůli většímu šíření covidu-19 doporučuje používání ochrany nosu a úst zejména pro rizikové skupiny obyvatel a lidi s příznaky nemoci také v hromadné dopravě. Podle odborníků se současná letní vlna covidu-19 blíží ke kulminaci. Například ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ve čtvrtek uvedl, že její vrchol čeká za týden či deset dní.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Vlastimila Válka

Štítky Válek, Covid, Testování, Epidemie, Pojišťovna, COVID-19, Vlastimil Válek, nemocnice, pacient, TOP 09, Ladislav Dušek, Česko, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tato vlna koronaviru je silnější, než se čekalo. Plošné resktrikce nebudou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.